Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Cluj-Napoca: vernisajul expoziţiei Feszt László. Gravură, joi, 14 octombrie 2010, de la ora 18

14 October, 2010 - 14 November, 2010

 

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită să luaţi parte joi, 14 octombrie 2010, de la ora 18, la vernisajul expoziţiei Feszt László. Gravură. Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 14 octombrie – 14 noiembrie 2010.

Într-o viaţă în care meandrele istoriei l-au purtat în trei epoci istorice distincte, profesorul Feszt László a reuşit să rămână constant pe calea căutării adevărului artistic, un adevăr imuabil, a cărui dedicată urmărire l-a aşezat printre cei mai apreciaţi graficieni contemporani din România. Creator al unei opere originale pe care a distilat-o mereu în căutarea vocii interioare profesorul Feszt rămâne şi unul dintre cei mai respectaţi formatori de artişti, prin activitatea de o viaţă la catedră.

Artele plastice din România îi datorează reconsiderarea gravurii ca disciplină artistică şi înnoirea mijloacelor sale de expresie într-un moment când acestea păreau să nu mai surprindă. Generaţii de studenţi, astăzi la rândul lor artişti consacraţi, l-au avut alături în munca laborioasă de deprindere a tehnicilor gravurii iar primatul recunoscut în plan naţional al şcolii clujene de grafică i se datorează în mare parte.

IMG_5017-aa-300-int

Înţelegând că muzeele pot fi păstrătoarele cele mai autorizate ale operelor de artă, profesorul Feszt László a donat cu generozitate Muzeului de Artă Cluj-Napoca, la începutul anului 2010, un număr de 151 de gravuri, în valoare de peste 230 000 lei, care se adaugă celor 80 existente deja în patrimoniul muzeului.

Într-un gest care se doreşte unul de gratitudine, acum când artistul se află în pragul vîrstei de 80 de ani (n. 17 octombrie 2010) dar şi de recunoaştere a valorii creaţiei profesorului Feszt László, Muzeul de Artă Cluj prezintă publicului o selecţie ce numără 80 de piese din această donaţie, emblematică pentru opera unui artist a cărei valoare, iată, timpul o şi certifică.

„Pentru unii vârsta de 80 de ani poate părea înaintatã. Dar Feszt László, prin tot ceea ce a făcut, face şi va continua sã facă, stă probă faptului cã vârsta fiecăruia este dată de felul în care trăieşti. Iar dacă activitatea didactică a rămas de acum doar la valoarea modelului de referinţă, ne rămâne speranţa pe care ne-o dorim împlinită, a unor noi opere de valoare deosebită pe care Feszt László să ni le ofere” – se arată în textul publicat în catalogul expoziţiei de d-l Alin Tişe, Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Expoziţia face parte din programul „Artişti de marcă ai Clujului” în care Muzeul de Artă Cluj-Napoca îşi propune să pună în evidenţă în cadrul unor expoziţii retrospective creaţia unor artişti contemporani clujeni care au exercitat o influenţă decisivă pentru conturarea profilulului cultural actual al Clujului, cu ample ecouri în viaţa artistică din România.

Cu ocazia vernisajului, criticul de artă Banner Zoltán va prezenta monografia dedicată artistului Feszt László apărută la Editura Mentor din Tg. Mureş.

Prezentarea Muzeului de Artă Cluj-Napoca în Ghidul muzeelor de la CIMEC

Details

Start:
14 October, 2010
End:
14 November, 2010
Event Category:
Event Tags:
, , , ,

Organizer

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Venue

Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Piaţa Unirii nr. 30
Cluj-Napoca, Cluj 400098 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.