- This event has passed.
Comemorarea victimelor evreiești ale pogromului de la București
21 ianuarie, 2020
Comemorarea victimelor evreiești ale pogromului de la București din 1941.
În timpul rebeliunii legionare din ianuarie 1941 a avut loc un adevãrat pogrom, în care au fost omorâți 120 de evrei. Dupã înlãturarea legionarilor de la putere, politica antisemitã a continuat la cote chiar mai ridicate.
În decursul rebeliunii legionarii bucureșteni au arestat câteva mii de evrei, care au fost ridicați din casele lor, din sinagogi, de la instituțiile evreiești și de pe stradă. Evreii arestați, bărbați și femei, între 15 și 85 de ani, au fost adunați la centre în care au fost anchetați, maltratați și torturați de legionari cu scopul de a le confisca banii, bijuteriile și restul proprietăților.
90 de evrei, dintre cei torturați în centrele legionare de tortură, au fost încărcați în camioane, duși în pădurea Jilava, dezbrăcați și împușcați în cap. A doua zi, unii legionari s-au întors la fața locului pentru a aduna îmbrăcămintea celor uciși și lucrările dentare de aur.
O ceată de legionari a luat 15 evrei de la centrul de tortură de la Prefectura poliției capitalei, i-au dus la abatorul capitalei și i-au împușcat în ceafă[18][19]. Câteva trupuri de evrei au fost introduse în clădirea abatorului și atârnate de cârligele folosite pentru vite.
În fiecare an, la data de 21 ianuarie, le aducem un omagiu celor uciși și evreilor care, chiar dacă nu au murit în acea zi neagră a istoriei, au suferit enorm. Marți, 21 ianuarie 2020, Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman”, Muzeul de Istorie și Cultură a Evreilor din România ”Acad. Nicolae Cajal”, Asociația Evreilor Români Victime ale Holocaustului în parteneriat cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”, Comunitatea Evreilor din București, JDC România și Fundația Caritatea organizează un eveniment comemorativ care va avea trei părți:
Strada Vasile Adamache Nr. 18
– 10:30 Ceremonie religioasă și alocuțiuni (Monumentul Holocaustului din Piațeta Dr. Alexandru Șafran) – Prim Rabin E.S. Rafael Shaffer & Cantor Emanuel Puzstai; Dr. Aurel Vainer (Președinte al Federației Comunităților Evreiești din România); Ing. Paul Schwartz (Președinte al Comunității Evreilor din București); domnul Iancu Țucherman, supraviețuitor al Holocaustului, membru al AERVH; reprezentanți ai Corpului Diplomatic
– 11:00 Adunare publică cu tema ”Pogromul antievreiesc din 1941 și recrudescența antisemitismului azi” (Sinagoga Mare – moderează Dr. Aurel Vainer); Dr. Lya Benjamin; dl. deputat Silviu Vexler; Dr. Doru Constantin Liciu; Prof. univ. dr. Alexandru Florian; Secretar de Stat Victor Micula; intervenții externe
Strada Mămulari Nr. 3
– 13:00 Expoziția de pictură ”Umbre din Infern” a elevilor Colegiului Național ”Roman Vodă” din Roman, jud. Neamț – Muzeul de Istorie și Cultură a Evreilor din România. Curator Carmen Hannah Iovițu. Prezintă Dr. Aurel Vainer; Prof. Oana Cozma; Prof. Mihaela Tanovici