Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, organizează joi, 9 decembrie, ora 11:00, evenimentul Marin Cârciumaru la cea de-a 80-a aniversare: peste 50 de ani de cercetare interdisciplinară în arheologia din România

9 decembrie, 2021

Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, organizează joi, 9 decembrie, ora 11:00, evenimentul Marin Cârciumaru la cea de-a 80-a aniversare: peste 50 de ani de cercetare interdisciplinară în arheologia din România, care va avea loc la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic (strada Stelea, nr. 4, Târgoviște).

Programul va cuprinde evocarea activității științifice și o expoziție dedicată etapelor importante ale carierei profesorului Marin Cârciumaru.

Nume de referință al arheologiei preistorice din România, profesorul Marin Cârciumaru a marcat cercetarea paleoliticului prin abordarea unor teme diverse: de la crono-stratigrafie și reconstituirea mediului, până la evoluția culturii materiale, de la tehno-tipologie, până la studiul obiectelor de artă etc.

Una dintre preocupările principale a fost definită de reconstituirea mediului în Pleistocenul superior din România, prin realizarea de analize polinice și coroborarea rezultatelor cu alte studii interdisciplinare (sedimentologie, analize ale faunei, datări absolute etc.). De altfel, abordarea interdisciplinară a cercetărilor arheologice i-a marcat întreaga carieră. De-a lungul celor peste 50 de ani de activitate, profesorul Marin Cârciumaru și-a extins continuu ariile de cercetare, fiind preocupat de diverse domenii: paleobotanică, geoarheologie, simbolism și artă etc.

O activitate semnificativă a prof. Marin Cârciumaru a fost reprezentată de coordonarea cercetărilor arheologice în situri paleolitice, printre cele mai importante așezări numărându-se peștera Cioarei de la Boroșteni și Poiana Cireșului-Piatra Neamț, alături de alte situri reprezentative, cum sunt peșterile Gura Cheii-Râșnov, Bordul Mare de la Ohaba Ponor sau așezarea de la Lapoș. Introducerea unei rigurozități deosebite în săpăturile arheologice din siturile paleolitice a avut ca rezultat nu doar obținerea unor seturi consistente de informații privind repartiția spațială a materialelor arheologice, identificarea și caracterizarea ariilor de activitate, crono-stratigrafia locuirilor etc., ci și realizarea de descoperiri remarcabile.

Pe lângă cercetarea arheologică, prof. Marin Cârciumaru s-a dedicat și activității didactice, formând generații întregi de arheologi, activitate pe care o continuă și în prezent.

Detalii

Dată:
9 decembrie, 2021
Categorii Eveniment:
,

Organizator

Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” – Târgoviște
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic – Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” – Târgoviște
str. Stelea nr. 4
Târgoviște, Dâmbovița 130017 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare