Loading Events
 
 
  • This event has passed.

Conferință online „INSULELE DUNĂRII PE HĂRȚI: O CĂLĂTORIE ÎN TIMP ȘI SPAȚIU” 11 noiembrie 2021, la ora 18:00

🔜 Pe 11 noiembrie 2021, la ora 18:00, vă invităm la o nouă conferință online, intitulată „INSULELE DUNĂRII PE HĂRȚI: O CĂLĂTORIE ÎN TIMP ȘI SPAȚIU”, susținută de Alexandra Ion (Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer”) și Gabriela Ioana-Toroimac (Facultatea de Geografie, Universitatea din București).
🔵 INSULELE DUNĂRENE sunt actori ai istoriei cu biografii dinamice – intră și dispar din istorie. În prezent există câteva sute de insule în lungul Dunării de Jos. O cale de a le surprinde călătoria este prin a ne apleca asupra hărților.
🟢 HĂRȚILE VECHI sunt demonstrative pentru peisaje fluviale pierdute: insulele fluviale se formează, migrează și dispar, iar forma, dimensiunea lor și curvetura vegetală indică energia râului și starea sa într-un moment din istorie. Felul în care ele au fost desenate și puse pe hartă spune ceva și despre preocupările geopolitice ale imperiilor sau statelor vecine.
📌 În această comunicare vom povesti despre toate acestea și despre cum HĂRȚILE SUNT UN INSTRUMENT DE A CAPTA DINAMICA ÎN TIMP ȘI SPAȚIU A INSULELOR, care depășește scara vârstei umane.
📌 Vom lua exemple de insule dunărene și cazul particular al insulei Ada Kaleh – biografia unei insule al cărei sfărșit încă dăinuie în amintirile contemporanilor. Biografia dinamică a insulelor arată că sunt locuri liminale – când deschise și conectate, când abandonate – ca rezultat al interacțiunii dintre râu-natură și om la diverse scări istorice și geografice.
✯✯✯
PREȚ: 10 lei, prin achiziționarea unui bilet on-line de pe siteul Eventbook.ro:
ACCES: pe platforma Zoom. În preajma evenimentului, cei care au achiziționat bilete vor primi pe adresele de e-mail un link de acces (de verificat și în Spam).
✯✯✯
✔ Mai multe detalii despre acest webinar aflaţi accesând linkul evenimentului de pe website-ul Muzeului Hărţilor:
✯✯✯
Vă aşteptăm cu drag!

Details

Date:
11 November
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi – București
View Organizer Website

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *