Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Constanța: Ada Kaleh. Insula din suflet

14 septembrie, 2012 - 28 septembrie, 2012

Ada Kaleh. Insula din suflet

14 – 28 septembrie 2012,

Sala „Vasile Canarache”

Muzeul de Istorie Naţională și Arheologie Constanța

Muzeul de Istorie Naţională și Arheologie Constanța vă aşteaptă vineri, 14 septembrie, ora 12.30 la vernisajul expoziţiei Ada Kaleh. Insula din suflet. Expoziţia face parte dintr-un proiect finanţat de AFCN, a fost prezentată la Muzeul Național al Țăranului Român şi va fi itinerată, ulterior, la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta-Turnu Severin (9 – 31 octombrie).

Vă invităm să deschideţi o pagină de istorie din trecutul recent al României. Vom rememora împreună destinul tragic al micuţei insule de pe Dunăre, în aval de Orşova veche, dispărută împreună cu aceasta în apele învolburate ale fluviului, în momentul în care s-a încheiat – la începutul anilor ’70 ai secolului trecut –construcţia Hidrocentralei Por ţile de Fier I.

N-am reconstituit fidel stilul de viaţăaparte, specific comunităţii insulare preponderent de etnie turcă – de altfel imposibil de redat veridic într-o expunere temporară. Am căutat doar ca, prin crearea unei atmosfere speciale, să sugerăm – atât cât se poate – unicitatea unui spaţiu exotic, pierdut pentru totdeauna.

Povestea insulei s-a construit pas cu pas din fotografiile provenite, mai cu seamă, din arhivele personale ale foştilor insulari, din cărţi poştale şi ilustrate din perioada de glorie a insulei, din hărţi vechi şi din relatări pline de durere sau nostalgie ale locuitorilor insulei. Obiecte provenite din Ada Kaleh păstrate cu pioșenie de foștii insulari, dar şi altele, cu valoare de simbol, vor întregi un tablou pitoresc pe care fiecare vizitator şi-l va contura din informaţii disparate şi subiective. Este singura perspectivăposibilă astăzi asupra unui spaţiu considerat de localnici un paradis pământesc, pe cale să devină mitologie.

Dupăvernisaj, vă invităm la o călătorie în timp prin intermediul camerei de filmat, oferindu-vă o proiecţie de filme documentare realizate în şi despre Ada Kaleh la sfârşitul deceniului 6 de către studioul Sahia Film. Acestora li se va adăuga filmul Ada Kaleh Stories de Ismet Arasan (Turcia, 2009).

Expoziţia Ada Kaleh. Insula din suflet este deschisă la sala „Vasile Canarache” a Muzeului de Istorie Naţională și Arheologie Constanța până pe 28 septembrie 2012, în fiecare zi, între orele 9.00 – 20.00

Lavinia Gheorghe

Detalii

Începe:
14 septembrie, 2012
Se termină:
28 septembrie, 2012
Eveniment Category:
Etichete Eveniment:
,

Organizator

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Piața Ovidiu, 12
Constanța, Constanța 900745 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare