Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Constanța: Exponatul lunii noiembrie, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, vas de cult (crater) de epocă romană

9 iunie @ 00:35 EEST

A4 exp lunii noiembrie

Exponatul lunii noiembrie la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este reprezentat de un vas de cult (crater) de epocă romană.

Vasul a fost descoperit la începutul anului 1990 în sectorul de nord al orașului antic Tomis, într-un strat de depuneri arheologice peste care a fost ridicată una din bazilicile din epoca romano-bizantină (sec. V-VI p. Chr).

Vasul de tip crater este de tradiție elenistică, având forme care au evoluat inclusiv în primele trei secole după Hristos. Pereții poartă un decor bogat, realizat prin mai multe tehnici: presare, incizii, figuri aplicate. Reprezentările conţin scene mitologice (Dionysos Zagreus, mitul Persefonei, etc.) adaptate credințelor religioase din perioada romană timpurie, (cultul morții și al reînvierii redat prin reprezentarea viței-de-vie și a pomului vieții).

În epoca romană, craterul era folosit ca vas de cult utilizat în ceremoniile religioase şi consacrat ca ofrandă adusă divinităţii.

Răzvan Petcu

 

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

www.minac.ro

www.facebook.com/minaconstanta

www.revistapontica.wordpress.com

Detalii

Dată:
9 iunie, 2023
Oră:
00:35 - 00:36 EEST
Eveniment Category:
Etichete Eveniment:
,