Loading Events

« All Events

Constanța: expoziția „O istorie a celui mai vechi oraș locuit din România – Constanța”

18 mai - 30 iunie

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău, Republica Moldova, organizează sâmbătă, 18 mai 2024, ora 13.00, la sediul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, vernisajul expoziției temporare: O istorie a celui mai vechi oraș locuit din România – Constanța.
Evenimentul cultural a fost pregătit de specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța: dr. Sorin Marcel Colesniuc, dr. Aurel Mototolea, drd. Tiberiu Potârniche, dr. Delia Cornea, dr. Cristian Cealera, dr. Lavinia Dumitrașcu și ing. Ada Marcu, în colaborare cu specialiștii Muzeului Național de Istorie a Moldovei: dr.hab. Eugen Sava și dr. Livia Ermurachi.
Așa cum sugerează și titlul, expoziția temporară O istorie a celui mai vechi oraș locuit din România – Constanța prezintă, pe 30 de panouri, istoria orașului Constanța, de la întemeierea sa până în zilele noastre. Panourile au fost organizate după cum urmează: La început a fost legenda; Colonizarea greacă și războiul Tomisului; Începuturile dominației romane; Exilul poetului Publius Ovidius Naso la Tomis; Amfiteatru, lupte și gladiatori la Tomis; Tomis – capitala provinciei Scythia Minor; Apariția și dezvoltarea creștinismului în lumina dovezilor arheologice; De la Tomi la Constantiana; Küstenge – Constanța. 1800 – 1870; Constanța otomană. Arhitectura religioasă – moschei și geamii; Constanța otomană. Arhitectura laică – Casa Beiului; Constanța engleză; Portul în viața orașului – Antichitatea; Portul în viața orașului – perioada otomană; Portul în viața orașului – inovație și modernitate; Constanța regală (2 panouri); Orașul Constanța și constănțenii în Primul Război Mondial; Planul general al orașului Constanța în perioada interbelică; La pas prin Constanța interbelică (3 panouri); Constanța – plajele orașului; Personalități ale Constanței; Constanța sub bombardamentele celui de-Al Doilea Război Mondial; Constanța – aspecte ale evoluției urbanistice în perioada 1948 – 1989; Muzeul constănțean – instituție emblematică a orașului nostru; Tezaurul de sculpturi de la Tomis; Din colecțiile muzeului constănțean (2 panouri).
Din partea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța va fi prezent, la vernisajul expoziției temporare de la Chișinău, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, care va prezenta munca echipei de specialiști ai muzeului constănțean, precum și istoria orașului Constanța din Antichitate până în Contemporaneitate.

Details

Start:
18 mai
End:
30 iunie
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1036775211292185&set=a.596839911952386

Organizers

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Muzeul Național de Istorie a Moldovei – Chișinău

Venue

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Piața Ovidiu, 12
Constanța, Constanța 900745 Romania
+ Google Map
View Venue Website