Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Constanța: Festivalul „Ecaterina Vrana. Mi-e frică să pictez” 06 – 08 septembrie 2022

6 septembrie, 2022 - 8 septembrie, 2022

Festivalul „Ecaterina Vrana. Mi-e frică să pictez”
06 – 08 septembrie 2022
Constanța
Organizator: MARe/Muzeul de Artă Recentă București
Proiect realizat cu sprijinul Consiliul Județean Constanța
Partener principal: Muzeul de Artă Constanța
Sponsori: The Cismas Foundation, De Longhi Romania, BRK Financial Group, EAC Agriculture, BRICK.
Parteneri: Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, Doors Club, CSP Clubul Sportiv Pontica
În zilele de 6,7 și 8 septembrie (marți, miercuri și joi), la Constanța, se va desfășura festivalul „Ecaterina Vrana. Mi-e frică să pictez”. Un eveniment de amploare, organizat și realizat în memoria artistei Ecaterina Vrana (n. 18.06.1969, Constanța – d. 03.03.2019, București), festivalul include cafenea literară, demonstrații sportive, un spectacol de teatru și, desigur, expoziția.
„Ecaterina Vrana. Mi-e frică să pictez” constituie prima parte din proiectul „Arta la Mare” în cadrul căruia se va desfășura și expoziția „Ion Grigorescu – Icoane mișcate”, la Muzeul de Artă Constanța, care va începe din 14.12.2022.
Aspirația de a impune Constanța într-o grilă culturală competentă și competitivă la nivel național a condus la conceperea acestui proiect complex și divers – Arta la Mare – care propune două expoziții personale cu doi artiști români contemporani de prim rang, cu vizibilitate internațională, Ecaterina Vrana (constănțeană de origine) și Ion Grigorescu. Expozițiile plasează Constanța ca centru cultural deschis artei vizuale contemporane. Alături de aceste două expoziții vor fi lansate cataloage retrospective critice ale operei fiecăruia dintre cei doi artiști. De asemenea, crearea festivalului dedicat Ecaterinei Vrana – chiar în orașul ei natal – este menită să ofere un cadru dinamic și interdisciplinar al importanței și portretizării artistei în diverse medii.
PROGRAMUL FESTIVALULUI „ECATERINA VRANA. MI-E FRICĂ SĂ PICTEZ”
👉 Marți, 6 septembrie, ora 19:00 – Cafenea literară la Doors Club din Strada Traian nr. 68A, Constanța. Invitați (în ordine alfabetică): Ioan BUDUCA, Ioan GROSAN, Mugur GROSU, Alexandra GULEA și Angelo MITCHIEVICI.
👉 Miercuri, 7 septembrie, ora 17:00 – Demonstrație de judo pe plaja Modern, acolo unde mergea Ecaterina Vrana (care a practicat judo ca adolescentă), cu tinerii judoka, antrenați de Ștefan COSTEA
👉 De la ora 19:00 – Spectacol de teatru, „Autoportret cu inima-n gât”, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”, Strada Mircea cel Bătrân 104A, Constanța. Spectacolul, un one man show într-o regie de Irisz Kovacs, este bazat pe compilația realizată de Teona Galgoțiu după corespondența online a artistei Ecaterina Vrana (care va fi redată pe larg și în catalogul expoziției). Va interpreta Cristiana Luca. Video de Eugen Munteanu, sound design de Adrian Piciorea.
👉 Joi, 8 septembrie, ora 17:00 – Vernisajul expoziției „Ecaterina Vrana. Mi-e frică să pictez”, curator Erwin Kessler, la Muzeul de Artă din Constanța, Bulevardul Tomis 82-84, Constanța și va putea fi vizitată până pe data de 2 octombrie 2022.
Catalogul omonim, „Ecaterina Vrana. Mi-e frică să pictez”, primul catalog critic dedicat artistei, publicat la Editura Vellant, va fi lansat pe parcursul expoziției.
În cadrul vernisajului de pe 8 septembrie va avea loc o prezentare de modă, cu creații realizate de artistul Sergiu Chihaia după vestimentația personajelor din picturile Ecaterinei Vrana. Hainele vor fi prezentate de modelele Mona Stănciulescu, Francesca Antici și Lana Moscaliuc. Make-up realizat de Maria Giuroescu.
Expoziția „Ecaterina Vrana. Mi-e frică să pictez” se va derula la Muzeul de Artă Constanța în perioada 08.09.2022-02.10.2022. Este o retrospectivă a celei mai importante artiste constănțene de după 1989, Ecaterina Vrana (1969-2019), creatoarea unei opere inclasificabile, extrem de solară cromatic și extrem de tragică iconografic. Lucrările sale se află în colecții din întreaga lume, îndeosebi în SUA și Germania (în ultimii ani ai vieții a fost reprezentată de galerii din Los Angeles și Berlin), dar și în muzee din România sau la Muzeul Ludwig din Budapesta.

Details

Start:
6 septembrie, 2022
End:
8 septembrie, 2022
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/782071876447779/782071883114445/?ref=newsfeed

Organizers

Muzeul de Artă Constanţa
MARe/Muzeul de Artă Recentă

Venue

Muzeul de Artă Constanţa
Bulevardul Tomis nr. 82 - 84
Constanţa, Romania
+ Google Map
View Venue Website