Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Craiova: Exponatul lunii aprilie 2022 la Secția de Științele Naturii a Muzeului Olteniei: CIUFUL DE PĂDURE

4 April - 30 April

În luna aprilie, “Obiectul lunii” la #MuzeulOlteniei #SecțiaȘtiințeleNaturii este reprezentat de CIUFUL DE PĂDURE – Asio otus (Linnaeus, 1758)
^Arn ales sâ vă povestim despre CIUFUL DE PĂDURE pentru că 11,1….
_ Este o păsăre de noapte din familia bufnițelor (Strigidae), Ordinul Strigiformes. Ca și celelalte specii cu care se înrudește (buha, ciuful de câmp, cuveaua, huhurezul ș.a.), este o pasăre inteligentă, cu simțuri speciale (vedere în întuneric, auz fin), penaj moale și zbor silențios.
_ Aria sa de răspândire cuprinde Europa, Asia și America de Nord. în țara noastră este specie sedentară, însă iarna, unele exemplare (venite din nordul continentului), pot fi prezente ca oaspeți de iarnă.
_ Trăiește în păduri de la șes până la munte, până la altitudini de peste 2000 m. Este adesea întâlnit în sectoare cu subarboret sau pâlcuri de copaci din parcuri urbane. Pe timpul iernii se pot observa în grupuri de câteva zeci de indivizi, în locuri ferite de vânt, cu vegetație bogată. Aceste aglomerări sunt depistate mai ales după cantitatea mare de ingluvii (cocoloașe din resturi nedigerate), căzute la baza copacilor în care staționează.
_ Longevitatea: unele exemplare sălbatice pot depăși 18 ani.
Cuibărește în cuiburile părăsite de corvide (cioară de semănătură, cioară grivă și coțofană), amplasate în arbori (la înălțime): foarte rar își depune ponta pe pământ, la baza trunchiurilor sau în iarba înaltă. în general depune 4-5 ouă, iar incubarea începe odată cu depunerea primului ou.
_ Se hrănește, mai ales, cu mamifere rozătoare mici – șoareci și șobolani de câmp (în proporție de 90%) iar, în mică proporție, consumă lilieci, cârtițe, păsări de talie mică. Vânează în crepuscul și noaptea. Datorită preferințelor sale trofice, este o specie folositoare în natură și în economia umană, însă, utilizarea excesivă a pesticidelorîn agricultură este un factor de amenințare pentru siguranța speciei, datorită diminuării resurselor de hrană.
_ Este o specie ocrotită prin diverse legi naționale și internaționale.
_ Exemplarul expus a fost împăiat în laboratorul de preparare-restaurare al muzeului, de către d-na Loredana Râducanu și face parte din colecția ornitologică, valorificată științific de d-na muzeograf dr. Mirela Ridiche.
__ Material documentar realizat de către d-na muzeograf dr. Mirela Ridiche.^

Details

Start:
4 April
End:
30 April
Event Categories:
,
https://www.facebook.com/muzeul.olteniei/posts/5006287032792955

Organizer

Muzeul Olteniei
View Organizer Website

Venue

Muzeul Olteniei. Secția de Științele Naturii
Str. Popa Șapcă nr. 8
Craiova, Dolj 200416 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.