Loading Events

« All Events

Craiova: Exponatul lunii iunie 2022 la Muzeul Olteniei: prima atestare documentară a Municipiului Craiova.

1 June - 30 June

La Mulți Ani, Craiova! 1 Iunie 1475 – 1 Iunie 2022!
Exponatul lunii Iunie, la Secția Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, este facsimilul, ce reprezintă prima atestare documentară a Municipiului Craiova.
La data de 1 iunie 1475, Cancelaria Domnitorului Basarab Laiotă cel Bătrân emitea un document prin care, jupânului Stance și fratelui său Badea, le era întărită proprietatea asupra satelor Făgețel, Cerașeni, Mușătești și jumătate din satul Cerbăreni, scutindu-i de slujbe și dăjdii. în textul acestui document este menționat, în rândul martorilor, și jupan Neagoe de la Craiova.
Documentul este un pergament de mărimea 45 x 51 cm, păstrat la Arhivele Statului București, transcris în volumul I din Documenta Roumaniae Histórica, și aflat, în facsimil, la Muzeul Olteniei, lată transcrierea documentului!
în Hristos Dumnezeu, binecredinciosul și binecinstitorul și de Hristos iubitorul și singur stăpânitorul Io Basarab voievod și domn a toata țara Ungrovlahiei, fiul lui Dan marele voievod, din mila lui Dumnezeu și cu darul lui Dumnezeu, stăpânind și domnind peste toată țara Ungrovlahiei, încă și părțile de peste munți Amlașului și Făgărașului și Herțegului. A binevoit domnia mea cu a sa bunăvoință, cu inima curată și luminată a domniei mele și am dăruit acest atotcinstit și cu frumoasă față și preacinstit, care este deasupra tuturor cinstelor și darurilor, < hrisovul de față al domniei > mele, boierului domniei mele jupan Stance cu copiii săi și fratelui lui, Badea cu copii săi, ca să le fie Făcețelul tot și Cerbăreanii jumătate și Cerașenii toți, să ție Badea, iar Stance nici un amestec să nu aibă, pe care l-a cumpărat în zilele lui Radul voievod de la N pentru 2500 <aspri> […].
Aceștia sunt martorii acestui <hrisov al> domniei mele: jupan Dragomir al lui Manea, jupan Cazan al lui Sahac, jupan Neag și jupan Neagoe al lui Borcea, <jupan Dan > vornic, jupan Standul, jupan Neagoe de la Craiova. jupan Balea paharnicul […].
Și eu, Tudor, care am scris în anul 6983 <1475> luna iunie 1 zi.
Io Basarab voievod, din mila lui Dumnezeu, domn.

Details

Start:
1 June
End:
30 June
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/muzeul.olteniei/posts/5161983063890017

Organizer

Muzeul Olteniei
View Organizer Website

Venue

Muzeul Olteniei – Craiova
Str. Popa Șapcă nr. 8
Craiova, Dolj 200410 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.