Loading Events
 
 
🔸Este o 🐦pasăre de talie mică spre medie, cu penaj frumos colorat și mătăsos ca aspect. Nu cuibărește în țara noastră, dar este frecvent întâlnit în pădurile de conifere și în cele mixte din Eurasia (Finlanda, Peninsula Scandinavă și Rusia). Arealul său de răspândire cuprinde și America de Nord, intrând astfel în categoria speciilor de origine sibiro-canadiană.
🔸La noi în țară apare doar ca oaspete de iarnă, dar nu izolat ci în stoluri mari (de zeci sau sute de exemplare), mai ales în iernile grele. Stolurile hoinăresc din loc în loc, invadând sectoarele cu arbuști și arbori fructiferi, fiind văzute deseori în orașe, în parcuri sau în grădini, unde golesc un copac de fructe și semințe doar în cateva minute. Mai consumă cu plăcere și muguri de plop sau mesteacăn.
🔸Datorită regimului de hrănire frugivor, mătăsarul contribuie la răspândirea semințelor multor specii de arbori și arbuști.
🔸În colecția ornitologică a muzeului nostru deținem 18 exemplare de mătăsari, toate fiind colectate în sezonul rece (decembrie – martie), între anii 1935- 2005, cele mai multe provenind din perimetrul orașului Craiova. Exemplarul expus a fost colectat din zona periurbană a Craiovei, respectiv din localitatea Bucovăț, la 02.03.2005, fiind cel mai recent exemplar de mătăsar din patrimoniul ornitologic al muzeului.
🔸În ultimii ani specia a devenit din ce în ce mai vulnerabilă din cauza pesticidelor acumulate din unele fructe, dar poate fi ajutată prin plantarea de arbuști fructiferi la care nu trebuie să se aplice tratamente chimice (de exemplu: păducelul). În prezent specia este ocrotită prin mai multe legi sau convenții internaționale ratificate și de către țara noastră.
Surse foto:
Muzeul Olteniei Craiova;
Muzeograf dr. Mirela Sabina Ridiche

Details

Start:
9 November
End:
30 November
Event Categories:
,
https://www.facebook.com/muzeul.olteniei/posts/4524288584326138

Organizer

Muzeul Olteniei
View Organizer Website

Venue

Muzeul Olteniei. Secția de Științele Naturii
Str. Popa Șapcă nr. 8
Craiova, Dolj 200416 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *