Loading Events

« All Events

Cu ocazia Zilei Europene a Arheologiei, Muzeul Județean Mureș, în parteneriat cu Asociația Milites Marisensis și Asociația Amicii Muzeului, vă invită sâmbătă, 18 iunie 2022, în intervalul orar 11:00–17:00, la o întâlnire cu arcașii romani din Parcul Arheologic de la Călugăreni, comuna Eremitu, județul Mureș.

18 June

Cu ocazia Zilei Europene a Arheologiei, Muzeul Județean Mureș, în parteneriat cu Asociația Milites Marisensis și Asociația Amicii Muzeului, vă invită sâmbătă, 18 iunie 2022, în intervalul orar 11:00–17:00, la o întâlnire cu arcașii romani din Parcul Arheologic de la Călugăreni, comuna Eremitu, județul Mureș.
Știați că în epoca romană staționa la Călugăreni o trupă de arcași orientali? Oare de ce tocmai arcași? Oare de ce tocmai orientali? Oare de ce tocmai la Călugăreni? Cei interesați pot afla răspunsul doar dacă acceptă provocarea noastră de a participa la acest eveniment special. Totodată, vizitatorii pot participa la un concurs de tir cu arcul, exerciții militare romane, ghidaje de specialitate în pavilioanele TIME BOX, expoziție temporară și activități de pedagogie muzeală pentru toată familia.
Castrul și așezarea romană de la Călugăreni este unul din cele mai bine cercetate situri arheologice din regiune. Situl a făcut parte din provincia Dacia și a avut ca scop apărarea frontierei estice a provinciei.
Castrul este recunoscut încă din secolul al XVIII-lea, iar din 2011, Muzeul Județean Mureș organizează anual săpături în interiorul castrului și al așezării civile din jurul acestuia. În fiecare an, în luna august, Centrul de CeSettingsrcetare a Limesului Roman organizează la Călugăreni unul dintre cele mai mari evenimente culturale din regiune: Festivalul Roman. Pe lângă acesta, în Parcul Arheologic au loc și evenimente tematice toate având ca scop promovarea și valorificarea muncii de cercetare a sitului, atât în rândul specialiștilor, cât și pentru publicul larg.
***
Accesul la eveniment se face pe bază de bilet de vizitare a pavilioanelor. Biletele se pot achiziționa doar de la fața locului. Tarif de vizitare: 4 lei (adulți), 2 lei (pensionari) și 1 leu (elevi, studenți).
Zilele Europene ale Arheologiei se desfășoară în perioada 17-19 iunie 2022 și este un eveniment coordonat la nivel național de către Institutul Național al Patrimoniului. La nivel local, evenimentul este coordonat de către Centrul de Cercetare a Limesului Roman, din cadrul Muzeului Județean Mureș.
//
A Maros Megyei Múzeum a Milites Marisensis Egyesülettel és a Múzeum Barátai Egyesülettel közreműködve meghívja önöket a június 18-án, a Mikházi Régészeti Parkban, 11:00 és 17:00 óra között tartott aq római íjászat bemutató rendezvényére. Az esemény a június 17–19. között tartott Európai Régészet Napjai című programsorozat részét képezi.
Ön tudta, hogy Mikházán a római korban keleti íjászok állomásoztak? Miért éppen íjászok? Miért éppen keletiek? Miért éppen Mikházán? A kérdéseket az eseményen próbáljuk majd megválaszolni. A nap folyamán íjászversennyel, római katonai bemutatókkal, idegenvezetésekkel, időszaki kiállításokkal és múzeumpedagógiai tevekénységekkel várjuk a látogatókat.
A mikházi római kori tábor és település egyike a régió legjobban kutatott régészeti lelőhelyeinek. Az itt található erődítmény Dacia tartomány keleti határát védelmezte.
A lelőhelyről már a 18. századból vannak adatok, 2011 óta pedig a Maros Megyei Múzeum évente régészeti ásatásokat folytat a tábor és az azt kiszolgáló település területén. Minden év augusztusában Mikházán kerül megrendezésre a régió egyik legnagyobb kulturális eseménye, a Római Fesztivál, melyet a Római Limeskutató Központ szervez. Az év során tematikus rendezvényeknek is helyt ad a Mikházi Régészeti Park, melyeknek célja a lelőhely és az itt folyó kutatások eredményeinek népszerűsítése.
***
A rendezvényen a helyszínen megvásárolt belépőjeggyel lehet résztvenni, ezek ára: 4 lei (felnőtt), 2 lei (nyugdíjas) és 1 lei (diák).
Az Európai Régészet Napjai programsorozat koordinátora a Nemzeti Örökség Intézete, míg Maros megyében a Maros Megyei Múzeumhoz tartozó Római Limeskutató Központ.

Organizer

Muzeul Județean Mureș – Târgu Mureș
View Organizer Website

Venue

Parcul Arheologic de la Călugăreni, Mureș
Călugăreni, Mureș Romania + Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.