Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Deva: Exponatul lunii ianuarie la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva

8 ianuarie, 2018 @ 08:00 - 31 ianuarie, 2018 @ 17:00 EET

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 ianuarie 2018, o nouă piesă în cadrul acţiunii intitulate „Exponatul lunii”, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
Exponatul lunii ianuarie este o statuetă antropomorfă fragmentară, datând din perioada neoliticului dezvoltat, faza B a culturii Vinča (dezvoltată aproximativ între anii 5300-4800 î.Hr.). Piesa a intrat în patrimoniul instituției noastre în urma cercetării preventive din 2017, efectuate pe strada Mihai Eminescu din Deva, cercetare ce a condus la descoperirea unor importante urme de locuire din epoca neolitică, printre care mai multe locuințe. Într-una din acestea, cercetată integral, a fost descoperit un bogat și interesant material arheologic. Astfel, alături de vasele ceramice fragmentare şi numeroasele fragmente de vase, s-au mai aflat şi diferite ustensile din piatră cioplită, din os şi din corn, precum şi două statuete antropomorfe fragmentare.
Potrivit specialiștilor dr. Antoniu Tudor Marc și dr. Ioan Alexandru Bărbat, arheologi în cadrul MCDR Deva, statueta expusă în această lună a făcut parte din instrumentarul de cult al comunităţii neolitice și redă un personaj feminin, particularitatea şi caracterul de raritate al ei fiind date de cele două tortiţe laterale, ce reprezintă braţele, care permiteau o anumită manevrare a piesei şi posibilitatea de a fi suspendată.
„Starea de conservare a figurinei este medie, lipsindu-i fragmente din zona capului (un fragment desprins în timpul operaţiunilor de săpare), braţele şi de la partea inferioară (desprinse din vechime). Dimensiunile piesei, aşa cum s-a păstrat, sunt: h = 110 mm; l max. = 44 mm. A fost obţinută din pastă grosieră, cu pietricele de diferite dimensiuni în compoziţie. Suprafaţa nu este bine netezită, aspectul general indicând puţină grijă la modelarea ei. În urma arderii în mediu oxidant, piesa a primit culoarea portocalie. Pe suprafaţa ei se pot observa numeroase fisuri şi câteva pete de nuanţă cenuşiu-închis, rezultate în urma unor arderi secundare”, mai precizează specialiștii muzeului devean

Details

Start:
8 ianuarie, 2018 @ 08:00 EET
End:
31 ianuarie, 2018 @ 17:00 EET
Event Categories:
,

Organizer

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva
View Organizer Website

Venue

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva
B-dul 1 Decembrie nr. 39
Deva, Hunedoara 330005 Romania
+ Google Map
View Venue Website