- This event has passed.
Deva: FESTIVALUL ROMAN DACIA FELIX – SUB SEMNUL ACVILEI / In memoriam DORIN ALICU, Ediţia a III-a
10 august, 2018 - 12 august, 2018
În calitate de partener, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, anunţă organizarea, în perioada 10-12 august 2018, a FESTIVALULUI ROMAN DACIA FELIX – SUB SEMNUL ACVILEI / IN MEMORIAM DORIN ALICU, Ediția a III-a, la Hațeg/Sarmizegetusa Ulpia Traiana.
* * *
PROGRAM
Vineri, centrul orașului Hațeg
20.30 – Parada istorică cu torțe/Deschiderea oficială a festivalului
Sâmbătă, Sarmizegetusa Ulpia Traiana
12.00 Deschiderea taberei antice
14.00 Dansuri antice
14.30 Lupte de gladiatori (Ludus Ursus Nigrus)
16.00 Ritual roman (CIVITAS)
17.00 Bătălia dintre Daci și Romani (prima parte)
19.00 Închiderea atelierelor
Duminică, Sarmizegetusa Ulpia Traiana
10.00 Deschiderea taberei antice
12.00 Dansuri antice
12 30 Lupte de gladiatori
14.30 Ritual Dacic (Inițierea unui tânăr războinic)
15.00 Marea bătălie dintre Daci și Romani (a doua parte)
17.00 Închiderea festivalului
* * *
UNITATEA DE MANAGEMENT A DESTINAȚIEI DE ECOTURISM ȚARA HAȚEGULUI – RETEZAT
COMUNICAT DE PRESĂ
Asociația de Turism Retezat*, beneficiară a proiectului “Descoperă destinația ecoturistică Țara Hațegului – Retezat”, finanțat de Romanian American Foundation și Fundația pentru Parteneriat, organizează la Hațeg și Sarmizegetusa (jud. Hunedoara), un eveniment de promovare a obiectivelor turistice locale.
Cea de-a treia ediție a Festivalului Roman Dacia Felix – Sub semnul acvilei – In memoriam Dorin Alicu se va desfășura în perioada 10 – 12 august 2018 și își propune, prin intermediul reenactorilor Asociației Terra Dacica Aeterna, cel mai experimentat și mai mare grup de reconstituire istorică din România, să însuflețească locul în care, odinioară, se afla capitala Daciei Romane. Ediția din 2018 se leagă de celebrarea Centenarului Marii Uniri, astfel că vineri, 10 august, începând cu ora 20.30, deschiderea oficială a evenimentului va fi marcată, în centrul orașului Hațeg, printr-o paradă istorică, cu torțe.
Așadar, la Hațeg și în situl arheologic de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana, în inima Destinației ecoturistice Țara Hațegului – Retezat, istoria romanilor va putea fi retrăită, timp de două zile, după un program care cuprinde activități în tabere civile și militare, ateliere de meșteșuguri antice (ceramică, fierărie, pielărie, țesătorie, metaloplastie, prelucrare os și lemn, medicină, mozaic antic, inginerie antică, pictură pe lemn, sculptură în piatră), jocuri, ceremonii și demonstrații de luptă.
Evenimentul este dedicat memoriei arheologului clujean Dorin Alicu, de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei, care și-a dedicat întreaga carieră profesională cercetărilor în cadrul sitului roman de la Sarmizegetusa.
PARTENERI: Asociația Terra Dacica Aeterna, Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Primăria orașului Hațeg, Primăria comunei Sarmizegetusa, Inspectoratul Județean de Jandarmi “Decebal” Hunedoara, Poliția orașului Hațeg, Postul de Poliție Rurală Sarmizegetusa, Poliția Locală Hațeg, Administrația Parcului Național Retezat, Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Geoparc Internațional UNESCO – Universitatea din București.
SPONSORI: CONSILIUL JUDEŢEAN HUNEDOARA, ASOCIAŢIA INTERCOMUNALĂ ŢARA HAŢEGULUI, S.C. GERAICO PROD COM S.R.L. HAŢEG, ASOCIAŢIA TIOS HAŢEG, , S.C. BOSCO AMICO S.R.L. HAŢEG, S.C. ADACONI S.R.L. HAŢEG, S.C. ROLUX S.R.L. HAŢEG, MOSHU SOUND HAȚEG.
*Asociația de Turism Retezat este coordonatoare a parteneriatului public – privat care manageriază proiectul de dezvoltare și promovare a Destinației ecoturistice Țara Hațegului – Retezat, certificată de către Autoritatea Națională pentru Turism în luna iunie a anului 2016 și membră în Rețeaua Națională de Destinații de Ecoturism. Zona Țara Hațegului – Retezat este singura din țară care are pe teritoriul său două situri de importanţă internaţională, recunoscute şi promovate de UNESCO (Rezervația Biosferei Retezat și Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului).
Parteneriatul mai-sus amintit, pe baza căruia este construită Destinația ecoturistică Țara Hațegului – Retezat este constituit din instituții și unități implicate în domeniul turismului, protecției mediului, învățământului și administrației publice locale și centrale și este finanțat, până în 2019, de către Romanian American Foundation și Fundația pentru Parteneriat, cu susţinerea Asociaţiei de Ecoturism din România.
Membrii parteneriatului sunt:
- Asociația de Turism Retezat
- Administrația Parcului Național Retezat
- Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Universitatea din Bucureşti
- Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina
- Județul Hunedoara prin Consiliul Județean
- Instituția prefectului județului Hunedoara
- Primăria Orașului Hațeg
- Primării de comune din Țara Hațegului (Totești, Sarmizegetusa, General Berthelot, Densuș, Baru, Răchitova, Sălașu de Sus și Sântămăria Orlea)
- Colegiul Național „I.C. Brătianu” Hațeg
- Serviciul Public Județean Salvamont Hunedoara
- Inspectoratul de Jandarmi Județean „Decebal” Hunedoara
- Asociația Intercomunală Țara Hațegului
- Unități turistice din Hațeg și Țara Hațegului.