Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Dobrosloveni, judetul Olt: Ziua porților deschise pe șantierul arheologic de la Resca-Romula

31 august, 2022

ZIUA PORTILOR DESCHISEPE ȘANTIERUL ARHEOLOGIC REȘCA-ROMULA,
EDIȚIA A V-A, MIERCURI, 31 AUGUST 2022
Muzeul Județean Olt în parteneriat cu Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din București, Universitatea Spiru Haret Bucuresti, Universitatea din Craiova și Direcțiile pentru Cultură Olt și Dolj, cu sprijinul Consiliului Județean Olt și al Primăriei Comunei Dobrolosoveni, vă invită la Ziua Porților Deschise pe Santierul arheologic Reșca-Romula, din Comuna Dobrosloveni, Judetul Olt, care va avea loc Miercuri 31 august 2022, între orele 8,00-16,00.
Cercetările arheologice din acest an confirmă rezultatele măsurătorilor geofizice din anii 2019, 2021-2022, în sensul descoperirii unor clădiri din cărămidă, care aveau o curte interioară realizată cu pietriș, peste care era, probabil, un pavaj din cărămidă.
În cursul cercetărilor din acest an, pe lângă mesteșugul prelucrării sticlei, anterior cunoscut, au fost descoperite indicii privind prelucrarea bronzului și osului, lărgindu-se sfera ocupațiilor meșteșugărești identificate în acest oraș roman.
Materialele arheologice sunt foarte numeroase (peste 3000 de inregistrari în inventarul de șantier) și diverse, de la monede din bronz și argint, obiecte din sticlă, os, bronz și fier la cărămizi cu amprente ale unor animale (mai ales câini). Acestea au fost înregistrate și trimise spre procesare și restaurare la Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din București.
Campania arheologică din anul 2022 reconfirmă importanța economica și culturală a acestui oraș roman, cel mai întins din provincia romană Dacia Inferior (Malvensis), unde a fost și sediul guvernatorului acestei provincii romane.
Mulțumim colaboratorilor noștri Ilinca Artene de la Colegiul National Ion Creangă, Bucuresti, Alin Pană, absolvent al Universității din Pitești, Maria Cadea, Dan Anastasescu, Liviu Trache și Ștefan Badoi Adrian, studenți la Universitatea din Craiova.
Vă așteptăm cu drag!
Colectivul de cercetare:
Conf. univ. dr. Mircea Negru, Universitatea Spiru Haret Bucuresti/Universitatea din Craiova
Dr. Mihaela Bleoancă, Arheolog I la Muzeul Județean Olt
Dr. Florin Ciulavu, Arheolog IA la Muzeul Județean Olt
Dr. Dan Bălteanu, Direcția pentru Cultură Dolj
Drd. Laurențiu Comănescu, Direcția pentru Cultura Olt

Loc de desfășurare

Situl arheologic de la Reşca – Romula
Dobrosloveni Olt Romania + Hartă Google

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *