Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Drobeta-Turnu Severin: exponatul lunii ianuarie 2023 la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier – Icoană – Botezul lui Iisus sec. al XIX-lea, tempera pe lemn de fag

3 ianuarie, 2023 - 31 ianuarie, 2023

PIESA LUNII IANUARIE
Icoană – Botezul lui Iisus
sec. al XIX-lea, tempera pe lemn de fag
Sărbătoarea închinată Botezului lui Iisus, prăznuită pe 6 ianuarie, se numește Teofanie întrucât la Botezul Domnului s-a arătat Sfânta Treime: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.
Icoana îl reprezintă în mijlocul Iordanului pe Hristos cu o pânză albă în dreptul șoldurilor. Chipul său emană o expresie de sobrietate și de concentrare. În dreapta compoziției, Sfântul Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului stă drept pe malul Iordanului. Sfântul Ioan Botezătorul poartă o tunică și himation care îi acoperă tot trupul și întinde mâna dreaptă pentru a-i atinge capul lui Hristos. În partea stângă, pe cealaltă parte a râului este redat un înger cu aripile lăsate ce ține în mâini un ștergar. O componentă esențială extrem de importantă în compoziția iocanei este reprezentarea bolții cerești și a razei de lumină care coboară deasupra capului lui Iisus. În interiorul razei apare figura unui porumbel, fiind manifestare simbolică a Duhului Sfânt.

Details

Start:
3 ianuarie, 2023
End:
31 ianuarie, 2023
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=645454297382559&set=a.196285032299490

Organizer

Muzeul Regiunii Porților de Fier

Venue

Muzeul Regiunii Porților de Fier – Drobeta Turnu-Severin
Str. Independenţei nr. 2
Drobeta Turnu-Severin, Mehedinți 220160 Romania
+ Google Map