Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Drobeta-Turnu Severin: exponatul lunii ianuarie 2024 la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier – Cruce de binecuvântare pentru Sfânta Masă cu postament fix

4 ianuarie - 31 ianuarie

PIESA LUNII IANUARIE
Cruce de binecuvântare pentru Sfânta Masă cu postament fix
Crucea, confecționată din metal comun, înfățișează pe cele două fețe scenele iconografice privind Botezul și Răstignirea lui Iisus Hristos. Simbolic cele două scene evanghelice, specifice crucilor de binecuvântare, sunt legate prin mesajul care ne sugerează că ceea ce a început în Iordan se continuă pe Golgota.
Scena Botezului Domnului în apa Iordanului, incizată în metal aurit, înfățișează pe Mântuitorul Iisus Hristos într-o postură smerită cu mâinile încrucișate pe piept. De o parte a Sa se află un înger, iar de cealaltă parte apare Sfântul Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, imortalizat într-un gest care semnifică udarea cu apă a creștetului lui Iisus Hristos. La acest moment solemn participă și Duhul Sfânt, sub forma unui porumbel.
Obiectul de cult, realizat într-un atelier local, este încununat în partea superioară cu o mitră surmontată de o cruce stilizată și decorat cu patru piese din cupru traforat, simbolizând razele de soare. Crucea este fixată prin alămire pe un picior sub forma unui balustru sprijinit la rândul său pe o calotă alungită, decorată cu motive florale și vegetale. La baza postamentului pe talpa de sprijin se află gravată inscripția de danie:
Donat de fam. Ravoeanu 1937

Detalii

Începe:
4 ianuarie
Se termină:
31 ianuarie
Categorii Eveniment:
,
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=854115916516395&set=a.196285028966157

Organizator

Muzeul Regiunii Porților de Fier

Loc de desfășurare

Muzeul Regiunii Porților de Fier – Drobeta Turnu-Severin
Str. Independenţei nr. 2
Drobeta Turnu-Severin, Mehedinți 220160 Romania
+ Hartă Google