Loading Events

« All Events

Drobeta-Turnu Severin: exponatul lunii septembrie 2022 la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier – Presă pentru fesuri

1 September - 30 September

PIESA LUNII SEPTEMBRIE
Presă pentru fesuri
Deja foarte cunoscut prin valorificările publicistice și expoziționale, fondul Ada – Kaleh din patrimoniul Muzeului Regiunii Porților de Fier subsumează, în Colecția de Etnografie Străină, numeroase piese clasate în categoriile juridice FOND și TEZAUR.
Între aceastea se numără Presa pentru fesuri, calapod pentru dat forma fesului ”la cald”. Realizată din alamă, prin turnare și strunjire și compusă din două elemente tronconice care intră una în cealaltă, piesa presează fetrul, care, prin tratare termică, ia forma fesului.
Chiar dacă cele mai bune fesuri erau importate de la Viena, pe întreg cuprinsul Imperiului Otoman au existat mii de ateliere pentru confecționarea fesurilor, ajungând astfel și în comunitatea adakaleză, în care toată populația masculină a purtat fes, tehnicile și instrumentarul de lucru pentru realizarea acestuia.
Una dintre componentele presei pentru fesuri prezintă ștanțate inițialele H.M., probabil ale meșterului/atelierului meșteșugăresc în care a fost realizată și anul 1894.

Details

Start:
1 September
End:
30 September
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=549906406937349&set=a.196285032299490

Organizer

Muzeul Regiunii Porților de Fier

Venue

Muzeul Regiunii Porților de Fier – Drobeta Turnu-Severin
Str. Independenţei nr. 2
Drobeta Turnu-Severin, Mehedinți 220160 Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.