Loading Events

« All Events

Drobeta-Turnu Severin: exponatul lunii septembrie 2024 la Muzeul Regiunii Porţilor de Fier – Simboluri ornamentale – vița de vie și strugurele

2 septembrie - 30 septembrie

PIESA LUNII SEPTEMBRIE
ȘTERGAR DIN PATRIMONIUL MUZEULUI REGIUNII PORȚILOR DE FIER
Simboluri ornamentale – vița de vie și strugurele
Nr. inv. – T 320 – ștergar brodat manual
Proveniența – localitatea Eșelnița, Mehedinți
Motive ornamentale – vița de vie, strugure
Perioada – ½ sec. XX
Ștergarul a însoţit românul în toate obiceiurile legate de ciclul vieţii: la naștere, la nuntă, la înmormântare, dar și în riturile agrare.
Muzeul Regiunii Porților de Fier deține o colecție generoasă de ștergare provenite din întreaga arie geografică a județului Mehedinți și din alte regiuni ale țării. Prin motivele lor, ștergarele ne transmit simboluri legate de vechimea, continuitatea, zona etnografică, obiceiurile şi ocupaţiile poporului român. Pornind de la cele mai simple forme geometrice precum linii, puncte, linii frânte, unghiuri se ajunge la romburi, pătrate ori caroiaje, la ornamente foarte apropiate nouă, inspirate din natură, într-o foarte bogată gamă de variante.
Motivul fitomorf al viței de vie se alătură altor motive vegetale precum toporașul, trandafirul, laleaua, garoafa, macul, bujorul, buchetul de flori, glastra cu garoafe, ghiveciul cu flori.
Prin preferinţa particulară pentru această temă compoziţională, ţesătoarele au îmbogăţit gama motivelor alese pe ştergarele româneşti, au realizat variante compoziţionale de excepţie, desfăşurate în câmpuri ornamentale pe suprafaţa ştergarului şi plasate la extremitatăţile acestuia. Materialele principale pe care le-au avut la îndemână au fost bumbacul şi borangicul. Pentru ornamente s-au folosit arniciul, tiriplicul, firele artificiale, aţa de cusut și dantela executată la croșetă sau procurată din comerţ.
Din multitudinea studiilor de etnologie și mai ales de teologie aflăm că strugurii se constituie ca un simbol al vieții și abundenței, dar ei reprezintă și sacrificial datorită vinului pe care îl produc, cu deosebire când este sângeriu. În creștinism, vinul îl reprezintă pe Hristos, vița de vie cu frunzele fiind discipolii iar strugurii, credința.
În calendarul ocupațiilor tradiționale, la 14 septembrie (Ziua Crucii) se sărbătorește Cârstovul Viilor marcând sfârșitul verii agrare și al anului viticol, când se dau ofrande pentru strămoși din roadele viei şi ale livezii. Tot acum se efectuau diferite practici apotropaice şi fertilizatoare în grădini şi livezi, iar în sudul ţării, se începea culesul viilor și „bătutul” nucilor.

Details

Start:
2 septembrie
End:
30 septembrie
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/photo?fbid=999409105320408&set=a.196285028966157

Organizer

Muzeul Regiunii Porților de Fier

Venue

Muzeul Regiunii Porților de Fier – Drobeta Turnu-Severin
Str. Independenţei nr. 2
Drobeta Turnu-Severin, Mehedinți 220160 Romania
+ Google Map