Loading Events

« All Events

Drobeta-Turnu Severin: Muzeul Regiunii Porţilor de Fier – Exponatul lunii mai: PĂPUŞĂ ÎMRĂCATĂ ÎN COSTUM POPULAR – OBIECT DE ARTIZANAT

2 June - 30 June

Piesa lunii Iunie
PĂPUŞĂ ÎMRĂCATĂ ÎN COSTUM POPULAR – OBIECT DE ARTIZANAT
Piesa lunii iunie reprezintă o păpuşă îmbrăcată în costum popular, compus din cămaşă lungă, cu poale, decorată cu fluturi aurii.
Vâlnicul, denumit şi opreg creţ, piesă specifică portului popular mehedinţean şi răspândit peste întreaga suprafaţă a Mehedinţiului, este încreţit la talie şi lărgit la poale. Cu un intens fond vişiniu, vâlnicul este ornamentat cu romburi albe, verzi, galbene, albastre. La mijloc este prins cu un brâu muticolor, întreaga ţinută fiind completată de un pieptar (vestă din piele), deschis la culoare.
În picioare poartă opinci de culoare neagră, iar la gât o salbă aurită din fluturi, ţinuta încheindu-se cu părul strâns în mod elegant, cu flori prinse în coc.
Piesa lunii este o donaţie a doamnei Botea Mariana, către Muzeul Regiunii Porţilor de Fier, ea îmbogăţind, alături de alte câteva donaţii, patrimoniul instituţiei, respectiv al secţiei Etnografie şi Artă Populară, făcând parte din Colecţia Etnografia Copilăriei.

Organizer

Muzeul Regiunii Porților de Fier

Venue

Muzeul Regiunii Porților de Fier – Drobeta Turnu-Severin
Str. Independenţei nr. 2
Drobeta Turnu-Severin, Mehedinți 220160 Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.