Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Evenimente dedicate primului Război Mondial în cadrul proiectului cultural "Monumente şi Eroi – Memoria Marelui Război. Proiect Pilot (jud. Ilfov)"

27 aprilie @ 06:25 EEST

Afis__Mogosoaia_tipar

Institutul Naţional al Patrimoniului, împreună cu partenerii săi, Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti Mogoşoaia, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Ilfov, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, continuă seria de evenimente dedicate primului Război Mondial în cadrul proiectului cultural „Monumente şi Eroi – Memoria Marelui Război. Proiect Pilot (jud. Ilfov)„, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, în data de 10 noiembrie 2016, orele 11-13, în cadrul Palatului Mogoşoaia, sala FOIŞOR. Evenimentele vor cuprinde o expoziţie, masa rotundă şi procesiunea comemorativă de la Mogoşoaia.
Expoziţia itinerantă
pune în valoare şi readuce în memoria comunităţilor obiective cu valoare memorială, cuprinzând 20 panouri de prezentare ale obiectivelor inventariate, incluzând şi fotografii, scrisori, jurnale de război ale eroilor din Primul Război Mondial. Sunt prezentate 26 de obiective comemorative, din care 9 sunt monumente de for public aflate pe Lista monumentelor istorice, iar pentru 6 obiective urmând să fie întocmite dosare de clasare de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Ilfov.
De asemenea,este dedicată o pagină specială prinţului aviator George Valentin Bibescu, (1880-1941), pionier al aviaţiei şi intemeietor al Clubului Aviatic Român în 1909 şi al Ligii Naţionale Aeriane în 1912, precum şi fondator al aeroportului Băneasa din Bucureşti.
Tot acum va fi lansat şi web site dedicat acestui proiect http://marelerazboi-ilfov.ro, ce se înscrie într-un proiect amplu, care va fi continuat până in anul 2018, de Institutul Naţional al Patrimoniului sub numele CENTENAR – Primul Război Mondial.
Seria de evenimente se va încheia cu o procesiune comemorativă şi de depunere de coroane de flori la monumentul dedicat eroilor din I Război Mondial din Mogoşoaia.
Proiectul menţionat şi-a propus să onoreze şi să comemoreze 100 de ani de la intrarea României (1916) în Primul Război Mondial (1914-1918), eveniment ce a dus la realizarea unui deziderat major, România Mare. Acest proiect a fost conceput ca un instrument de lucru, prin inventarierea monumentelor memorial-funerare, dar şi prin readucerea în prim plan a poveştilor de viaţă ale unora dintre eroii primului război mondial.
În acelaşi timp s-a dorit a fi o modalitate de sensibilizare a comunităţilor şi autorităţilor locale în preţuirea şi conservarea acestui patrimoniu identitar, dar şi un semnal de alarmă pe careInstitutul Naţional al Patrimoniului îl trage asupra posibilităţii de a pierde o parte importantă a acestui segment al patrimoniului din România, care, din lipsă de finanţare, de promovare, de implicare a autorităţilor locale, a comunităţilor, adeseori ajunge în stare avansată de degradare.
Proiectul a dus la inventarierea exhaustivă a monumentelor dedicate eroilor din Primul Război Mondial, 72 obiective comemorative, din care 15 se află pe Lista Monumentelor Istorice, iar pentru 6 obiective se vor întocmi dosare de clasare.

invitatie_Mogosoaia_fata_tipar