Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Exponatul lunii februarie 2023 la Muzeul de Artă Brașov: Karl Hübner, „Portret de femeie” Ulei pe pânză

1 februarie - 28 februarie

🖼 EXPONATUL LUNII
Karl Hübner, „Portret de femeie”
Ulei pe pânză, 81.7 x 65 cm
1933
Artistul Karl Hübner a realizat în anul 1933 o pictură reprezentând un „Portret de femeie”. Lucrarea, pe care o puteți descoperi în Galeria Națională a muzeului nostru, este cea mai importantă realizare portretistică a lui Hübner, fiind în același timp un rar exemplu de pictură românească încadrată în estetica Noii Obiectivități.
„Pe fundalul unui peisaj citadin nocturn, încremenit și lipsit de viață, schițat într-o manieră minimalistă, fapt ce-i imprimă un aer straniu și enigmatic, se conturează silueta unei femei într-o rochie neagră.” (Radu Popica)
Tema melancoliei și singurătății este redată prin privirea absentă și atitudinea distantă a femeii. Motivul străzii părăsite sugerează alienarea omului în raport cu orașul modern.
Noua Obiectivitate a apărut ca reacție față de curentul expresionist, dar în arta românească fenomenul a rămas marginal. Una dintre caracteristicile stilului este revenirea la cotidian, reflectată și în pictura pe care o prezentăm azi.
Pictura românească interbelică a fost divizată între tradiția postimpresionistă și tentația avangardei, însă Hübner a făcut parte dintre artiștii care au ales cea de-a treia cale, a unui realism clasicizant.
Karl Hübner s-a născut la Sighișoara în 1902, dar la scurt timp familia s-a mutat la Brașov. A urmat cursuri de pictură la Berlin, dar a fost influențat și de către unchii săi, artiștii Emil și Ernst Honigberger. Și-a continuat studiile la Școala de Arte Frumoase din București, alături de profesorii Gabriel Popescu, Costin Petrescu și Camil Ressu. Prima expoziția personală a avut-o la Brașov în anul 1933, perioadă din care datează și „Portret de femeie”.
Pentru o prezentare mai amplă a creației acestui artist vă recomandăm publicația „Expoziția retrospectivă Karl Hübner (1902-1981)”, autor Radu Popica, tipărită de Editura Muzeului de Artă Brașov, pe care o găsiți la magazinul de suveniruri al muzeului.
„Exponatul lunii” face parte din campania de promovare a colecțiilor de patrimoniu ale Muzeului de Artă Brașov.

Detalii

Începe:
1 februarie
Se termină:
28 februarie
Eveniment Categories:
,
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=645157270946117&set=a.515599923901853

Organizator

Muzeul de Artă Braşov
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul de Artă Brașov
B-dul. Eroilor 21
Brașov, Brașov 500030 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare