Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Exponatul lunii noiembrie 2023 la Muzeul de Artă Brașov: Cecilia Cuțescu-Storck (1879–1969), „Lacul Tei”

2 noiembrie, 2023 - 30 noiembrie, 2023

EXPONATUL LUNII
🖼 Cecilia Cuțescu-Storck (1879–1969), „Lacul Tei”
Tempera și pastel pe hârtie, 42 x 52 cm
Nedatat
Trunchiurile și crengile goale ale sălciilor și mestecenilor devin o cortină străvezie naturală în fața lacului liniștit. Frunzele au dispărut complet, iar peisajul anunță apropierea iernii. Contururile clare ale copacilor mlădioși din prim-plan indică aptitudinea artistei față de desen și tendința spre decorativitate. Compoziția pare să continue dincolo de hârtie, prevăzând astfel picturile murale de mai târziu.
Peisajul, reprezentând o vedere asupra lacului Tei din București, a fost realizat după anul 1909, într-o perioadă fructuoasă de căutări și înnoiri, artista fiind considerată una dintre cele mai bune pasteliste din arta românească.
„Arta, pentru mine, nu e o profesiune sau un meșteșug, ci o nevoie lăuntrică de exprimare a sentimentelor… Pentru mine pictura n-a fost doar o vocație, ci o imensă, copleșitoare pasiune: pictam din bucurie, din instinct, așa cum cântă o pasăre, sau cum muncește o furnică.” (Cecilia Cuțescu-Storck)
De numele artistei Cecilia Cuțescu-Storck este legată deschiderea unor drumuri noi ale artei decorativ-monumentale. A avut o activitate prodigioasă și îndelungată, iar stilul său artistic a evoluat de la academism la o viziune decorativă originală. În 1916 a fost prima femeie profesor la o universitate de artă din Europa și a înființat, alături de artistele Olga Greceanu și Nina Arbore, „Asociația femeilor pictore și sculptore”, astfel devenind una dintre promotoarele artei feminine românești.
„Exponatul lunii” face parte din campania de promovare a colecțiilor de patrimoniu ale Muzeului de Artă Brașov.

Details

Start:
2 noiembrie, 2023
End:
30 noiembrie, 2023
Event Category:

Organizer

Muzeul de Artă Braşov
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Artă Brașov
B-dul. Eroilor 21
Brașov, Brașov 500030 Romania
+ Google Map
View Venue Website