Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Expoziția „0 Prietenie Regala: Grigore Antipa și Regii României 1892-1944″ va așteaptă la MUZEUL DE ȘTIINȚELE NATURII ROMAN

26 February - 5 June

Expoziția „0 Prietenie Regala: Grigore Antipa și Regii României 1892-1944″ va așteaptă la MUZEUL DE ȘTIINȚELE NATURII ROMAN
Timp de 4 luni, vizitatorii vor afla povestea unei prietenii care învăluie #patru #generații ale Familiei Regale, prietenie dezvăluita de neprețuite obiecte, documente și fotografii inedite din colecțiile muzeelor partenere. Primele pagini ale acestei povești despre „O Prietenie Regală” au fost scrise la Peleș in octombrie 1892, când Grigore Antipa, tânăr eminent, școlit la o prestigioasă universitate din Germania, are deosebita onoare de a-i prezenta Regelui Carol I planurile sale de viitor. Cucerit de tânărul zoolog cu minte de economist suveranul îl reține la dejun și. mai mult ii devine acestuia de-a lungul anilor „un adevărat părinte care l-a sprijinit și povățuit până la sfârșitul vieții sale”.
Cei care vor trece pragul Muzeului de Științele Naturii Roman îl vor descoperi pe Grigore Antipa -^prietenul devotat, cel care alături de Familia Regală călătorea an de an în Delta Dunării și despre care Regina Maria își amintește cu plăcere în celebrele sale Memorii: „Cei mai scump tovarăș al nostru în aceste excursii pe Dunăre era doctorul Antipa. un om neobișnuit de mic la stat, rotund. Jovial si plin de înțelepciune. își făcuse studiile în Germania sj vorbea nemțește cu aceeași ușurință ca și limba lui. Nu era nimic în lume ca să nu știe el despre apă. pești si păsări. Antipa era prieten cu toată lumea si o plimbare pe Dunăre fără el pierdea jumătate din farmecul ei.”
Vizitatorii expoziției „O prietenie regală” vor descoperi câteva dintre #comorile Muzeului al cărui „suflet” a fost Grigore Antipa. cel pe care Regele Carol I îl considera de neînlocuit la conducerea Pescăriilor Statului, prietenul de o viață al Regelui Ferdinand sau colaboratorul apropiat al Regelui Carol al II-lea. Cartea de onoare a Muzeului „Antipa” păstrează semnăturile membrilor Familiei Regale a României, care an de an reveneau cu drag să revadă Muzeul de Istorie Naturală, muzeul copilăriei lor.
v Vă invităm cu drag de marți pana duminica intre orele 9.00-17.00 la Muzeul de Științele Naturii din Roman.

Details

Start:
26 February
End:
5 June

Organizer

Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” – București
View Organizer Website

Venue

Muzeul de Științele Naturii Roman – Complexul Muzeal Județean Neamț
Str. Ștefan cel Mare, nr. 248 (Parcul Municipal)
Roman, Neamț 611040 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.