Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Expoziția ”CAN for Balkans” ajunge în Serbia! 3 – 24 februarie 2023

3 februarie, 2023 - 24 februarie, 2023

Expoziția ”CAN for Balkans” ajunge în Serbia!

Vineri, 3 februarie 2023, începând cu ora 19.00, la Centrul Cultural din Leskovac se va deschide expoziția internațională „CAN for Balkans” dedicată benzii desenate istorice în Balcani.

Expoziția ,,CAN for Balkans” (curator Nicolae Pepene) este unul dintre rezultatele proiectului ,,CAN for Balkans – Comics Alliance Networking”, proiect câștigător în anul 2020 al apelului Consolidarea cooperării culturale și a competitivității industriilor culturale și creative în Balcanii de Vest, finanțat de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) din Bruxelles, în cadrul Programului de finanțare Europa Creativa.

Partenerii proiectului european sunt Muzeul Județean de Istorie Brașov (lider de proiect), Muzeul Național al Albaniei, Muzeul Artei Benzii Desenate Bruxelles, Școala de benzi desenate ,,Nikola Mitrovic Kokan” Leskovac (Serbia) și Centrul de Benzi Desenate al Macedoniei (Macedonia de Nord).

Conceptual, expoziția este formată din două părți, în care partea multimedia, într-o formă originală și creativă, având inclusiv animații video, prezintă rezultatele unui proiect de cercetare privind istoria benzilor desenate istorice în Balcani, cu accent pe clișeele și stereotipurile folosite de autorii de benzi desenate pentru lumea balcanică. Partea a doua prezintă perspectiva contemporană a Balcanilor în istorie sub forma a 64 de benzi desenate originale a 67 de artiști, dintre care 27 de artiști din opt țări au fost selectați în concursul internațional ,,CAN for Balkans”.

Înainte de Leskovac, această expoziție itinerantă a fost prezentată publicului la Brașov – România (organizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov), Tirana – Albania (găzduită de Muzeul Național al Albaniei) și Bruxelles – Belgia (găzduită de Muzeul Artei Benzii Desenate Bruxelles). În luna martie, expoziția va ajunge și în Veles (Macedonia de Nord)

O altă premieră a proiectului nostru, semnalată de partenerul din Serbia este că, ”pentru prima dată, de când există un muzeu de benzi desenate la Bruxelles, autorii din Serbia au avut ocazia să-și prezinte lucrările în capitala europeană și țara benzii desenate, la o expoziție care a fost vizitată de peste 30.000 de persoane.”

Autorii premiați – Ionuț Popescu din România, Kosta Milovanović, Marjan Milanov, Srđan Todorović, Aljoša Tomić și Dragan Stokić Rajački din Serbia, Dražen Kovačević, membru sârb al juriului internațional și unul dintre cei mai importanți artiști de benzi desenate din Serbia, vor participă la deschiderea expoziției de la Leskovac.

La vernisaj vor vorbi Marko Stojanović, președintele Școlii de benzi desenate Leskovac, Sanja Conić, directorul Centrului Cultural Leskovac, și Nicolae Pepene, managerul proiectului ”CAN for Balkans”.

Detalii

Începe:
3 februarie, 2023
Se termină:
24 februarie, 2023
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.brasovistorie.ro/noutati/expozitia-can-balkans-ajunge-serbia

Organizator

Muzeul Județean de Istorie Brașov
Vezi site-ul web Organizator