Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

Expoziția EPOCI, ELITE ȘI ARME | Megnyitó: KOROK, ELITEK ÉS FEGYVEREK | 11 mai – 17 septembrie 2023

11 mai - 17 septembrie

===RO===
Vernisaj: 11 mai 2023, ora 17:00
Perioada de vizitare: 11 mai – 17 septembrie 2023
Locație: Muzeul Județean Mureș, Secția de Arheologie (Cetatea Târgu Mureș)
Curator: dr. Nicoleta Man
Expoziția organizată de Secția de Arheologie a Muzeului Județean Mureș ilustrează evoluția armelor și a echipamentului militar de-a lungul epocilor istorice, din preistorie până în epoca contemporană. În legătură directă cu aceste piese, expoziția evidențiază poziția războinicului în societate, de multe ori elitele războinice fiind recrutate din rândul elitelor aristocratice. Vor fi expuse cele mai cunoscute și spectaculoase piese printre care amintim: Fibula de la Suseni, Inelul-sigiliu de aur de la Deda-Bistra, Tezaurele de bijuterii dacice de la Mădăraș și Sânger. Toate aceste piese fac dovada existenței acestor lideri războinici și de multe ori, ele ies din tiparul obiectelor comune, putând fi încadrate în categoria obiectelor de artă.
Războinicul este cel căruia i se datorează cele mai multe invenţii dintr-o societate. Nevoia lui de arme şi echipamente militare a determinat dezvoltarea unei adevărate tehnologii, încă din cele mai vechi timpuri, precum şi apariţia de artizani în domeniu. Atât pe câmpul de bătălie, cât şi în afara lui, războinicul căuta să arate bogăţia şi prestigiul dobândit prin aspectul său şi prin calitatea echipamentului.
Expoziția „Epoci, elite și arme” este inedită prin tematica abordată până în prezent de Secția de Arheologie, oferind vizitatorilor o incursiune prin universul armelor care cuprinde peste 500 de piese din Colecțiile Muzeului Județean Mureș.
Elementul interactiv al expoziției este dat de posibilitatea vizitatorilor de a testa anumite tipuri de arme și echipament militar. De la jumătatea lunii mai până la finele lunii august 2023, Muzeul Județean Mureș va organiza o serie de evenimente speciale în cadrul programului Joia Muzeală și un proiect de educație muzeală în expoziție. Detaliile evenimentelor vor fi comunicate ulterior pe paginile de social media și pe pagina de web a muzeului. Rezervări și înscrieri la ghidajele tematice realizate în expoziției: 0749.912.992 / pr@muzeulmures.ro.
Expoziția va putea fi vizitată până pe 17 septembrie 2023, de marți până vineri, între orele 09:00 și 17:00, sâmbăta și duminica, între orele 10:00 și 14:00. Lunea este închis.
Prețul biletului de intrare: 15 lei adulți, 7 lei pensionari și 3 lei elevi, studenți.
***
Parteneri și colaboratori: Asociația Milites Marisesnis, Asoiciația Atrium Musei, Crama Villa Vinèa, Oracler SRL, Primăria Târgu Mureș.
Parteneri media: AGERPRES, Duna TV, Erdély FM, Erdély TV, Evenimente muzeale.ro, Invie Tradiția, Kultura.hu, Krónika.ro, Marosvásárhely Rádió Románia, Maszol.ro, Népújság, Punctul.ro, Rádió GaGa, Radio Târgu Mureș, Radio România Actualități, Székelyhon, TVR, Visit Mures, Zi de Zi
Vă așteptăm cu drag!
Echipa Muzeului Județean Mureș
===HU===
Megnyitó: 2023. május 11, 17:00 óra
Látogatható: 2023. május 11 – szeptember 17.
Helyszín: Maros Megyei Múzeum, Régészeti osztály (Marosvásárhelyi vár)
Kurátor: dr. Man Nicoleta
A Maros Megyei Múzeum Régészeti osztálya által szervezett kiállítás a különböző korszakok fegyvereinek és hadi felszereléseinek fejlődését mutatja be az őskortól a legújabb korig. A kiállított tárgyakkal szoros összefügésben, a tárlat a mindenkori harcosok társadalmi helyét és rangját is megjeleníti, a katonai elit ugyanis igen gyakran az arisztokrácia soraiból került ki. A gyűjteményünkben található legismertebb és legjelentősebb tárgyak is szerepelnek a kiállításon: a marosfelfalusi fibula, a dédabisztratelepi aranygyűrű, a mezőmadarasi és erdőszengyeli dák kincsek stb. Az említett tárgyak azon túl, hogy a katonai elitek jelenlétét bizonyítják, formailag eltérnek az egyszerű fegyvertípusoktól, gyakran inkább műalkotásoknak tekinthetők.
A társadalom tagjai közül a harcosokat tekintik a legtöbb technikai újítás letéteményeseinek. A fegyverre és katonai felszerelésre irányuló igényük hozta létre a legősibb időktől fogva az előállításukat biztosító kézművesipart és a sajátos fegyverkészítési technológiákat. A harcmezőn, és a békés hétköznapokban is fontos volt számukra a reprezentáció, melyet fegyverzetük és felszerelésük minősége biztosított.
A Korok, elitek és fegyverek a Régészeti osztály rendhagyó tárlata, amelyben a látogatók, a múzeum gyűjteményéből származó több mint 500 tárgy által a fegyverek világába és történetébe kapnak betekintést.
A kiállításban a látogatók a katonai felszerelés bizonyos típusait felpróbálhatják, illetve egyes fegyvertípusokkal testközelből is megismerkedhetnek. A múzeum május közepétől augusztus végéig a kiállításhoz kapcsolódó eseményekkel, rendezvényekkel, illetve múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várja a kedves látogatókat. Ezekről a további sajtótájékoztatók alkalmával, illetve a múzeum weboldalán és a közösségi médiában kaphatnak tájékoztatást. Tárlatvezetésre a következő elérhetőségeken kell regisztrálni: 0749.912.992 / pr@muzeulmures.ro.
A kiállítás 2023. szeptember 17-ig látogatható, keddtől péntekig 9 és 17 óra, szombat és vasárnap 10 és 14 óra között (hétfőn zárva). A belépőjegy ára: 15 lej. A kedvezményes nyugdíjas belépő ára 7 lej, a diákjegy 3 lejbe kerül.
***
Partnerek: Milites Marisensis Egyesület, Atrium Musei Egyesület, Villa Vinea Pincészet, Oracler KFT, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala
Média partnerek: AGERPRES, Duna TV, Erdély FM, Erdély TV, Evenimente muzeale.ro, Invie Tradiția, Kultura.hu, Krónika.ro, Marosvásárhely Rádió Románia, Maszol.ro, Népújság, Punctul.ro, Rádió GaGa, Radio Târgu Mureș, Radio România Actualități, Székelyhon, TVR, Visit Mures, Zi de Zi
Szeretettel várunk minden érdeklődőt!
A Maros Megyei Múzeum csapata

Detalii

Începe:
11 mai
Se termină:
17 septembrie
Eveniment Category:
Site web:
https://www.facebook.com/events/555772599958658/

Organizator

Muzeul Județean Mureș – Târgu Mureș
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Județean Mureș
str. Mărăști nr. 8
Târgu Mureș, Mureș 540328 Romania
+ Hartă Google