Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Expozitia LETA MIRONESCU – ICOANE ALE SUFLETULUI, la Muzeul de Arta din Piatra – Neamt.

23 iunie, 2019 - 30 iunie, 2019

Expozitia LETA MIRONESCU – ICOANE ALE SUFLETULUI, la Muzeul de Arta din Piatra – Neamt.
Născută la 21 noiembrie 1896 în Satu-Mare lângă Rădăuţi, Leta Mironescu a copilărit şi a urmat cursurile gimnaziale, liceale şi Academia de Pictură la Cernăuţi, unde tatăl său, Vasile Gheorghiu era preot, profesor universitar la Facultatea de Teologie.
Leta Mironescu a fost apreciată în perioada interbelică drept unul dintre artiştii moderni de seamă din ţara noastră, pentru concepţia originală şi virtuozitatea mânuirii penelului.
S-a căsătorit la 8 iunie 1919 cu ofiţerul Ionel Mironescu, nemţean de origine, care studiase teologia la Seminarul din Roman, apoi la Facultatea din Cernăuţi. În 1939 artista se refugiază împreună cu familia în satul Cut, comuna Dumbrava Roşie, în casa socrilor săi. După întemniţarea, din motive politice şi moartea soţului său, Leta Mironescu este obligată să părăsească satul Cut şi se stabileşte în Piatra-Neamţ. Cu puţin timp înainte de moarte, pictoriţa donează Muzeului de Artă din Piatra-Neamţ 25 de lucrări de pictură, majoritatea realizate între anii 1920-1960.
Leta Mironescu a murit la 13 mai 1981 şi este înmormântată în cavoul familiei, lângă biserica ctitorită de socrul său, preotul Mironescu, în satul Cut.
Expozitia va fi putea fi vizitata la Muzeul de Arta din Piatra Neamt in perioada 23 – 30 iunie 2019, de ”Zilele Orasului Piatra – Neamt”.

Muzeograf Violeta Dinu – Complexul Muzeal Judetean Neamt

Details

Start:
23 iunie, 2019
End:
30 iunie, 2019
Event Category:

Organizer

Venue

Muzeul de Artă Piatra-Neamț – Complexul Muzeal Județean Neamț
Piața Curtea Domnească, nr. 1
Piatra-Neamț, Neamț 610100 Romania
+ Google Map