Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Expoziție în aer liber, la Muzeul Unirii din Iași: „Despre limba polonă”

5 martie - 22 aprilie

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași propune publicului o nouă expoziție în aer liber, organizată în parteneriat cu Institutul Polonez din București, un proiect expozițional dedicat limbii polone.
Vă invităm să descoperiți frumusețea acesteia în cadrul expoziției „Despre limba polonă”, ce va putea fi vizionată în perioada 5 martie – 22 aprilie 2024, lucrările fiind amplasate pe gardul Muzeului Unirii (Str. Alexandru Lăpușneanu nr. 14).
Primul izvor care atestă limba polonă este un document papal de la începutul secolului al XII-lea. Acolo apar cele mai vechi nume și prenume poloneze. Primul text mai lung este scris aproximativ 200 de ani mai târziu. În secolul al XV-lea existau deja poezii, proză și documente în limba polonă.
Concepută în versiunea românească de specialiștii Institutului Polonez din București, expoziția prezintă o scurtă istorie a acestei limbi, principalele reguli de pronunție, precum și numeroase curiozități. Privitorul va afla, printre altele, care este cea mai veche propoziție scrisă în polonă, care sunt literele „ciudate” ale alfabetului polonez, dar și expresii onomatopeice care sună amuzant și literal.
Acest proiect expozițional nu doar că ne permite să descoperim mai multe despre limba polonă, dar ne încurajează să învățăm această limbă interesantă pe care o vorbesc peste 40 de milioane de oameni în întreaga lume.

Organizer

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași
View Organizer Website

Venue

Muzeul Unirii Iași
Str. Alexandru Lăpușneanu nr. 14
Iași, Iași 700057 Romania
+ Google Map
View Venue Website