Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

Făgăraș: Expoziția „Breasla Tăbăcarilor Făgărășeni: Istorie și Simbol”

26 august - 31 decembrie

În anul 1643, în inima ținutului Făgărașului, s-a pus baza unei comunități într-o meserie delicată și complexă: tăbăcăria. O meserie care a adus și venituri, dar care a rămas o expresie autentică a identității și mândriei locale. Cu fiecare detaliu prelucrat, tăbăcarul dădea viață unui produs care avea să dăinuiască datorită răbdării și priceperii acestuia.
Expoziția temporară cu titlul „Breasla Tăbăcarilor Făgărășeni: Istorie și Simbol”, deschide o fereastră spre universul tăbăcăriei, spre efortul și creativitatea unor oameni din vremuri de mult apuse, dar care prin meștesugul lor încântă privirile și astăzi. Fiecare obiect expus poveștește o bucățică din trecutul acestui grup, aducând în prim-plan nu doar meșteșugul în sine, ci și oamenii cu poveștile lor.
Centrul acestei expoziții este lada Tăbăcarilor Făgărășeni, un unicat de o valoare deosebită. Ceea ce o face cu adevărat specială este capacul ei pictat, care prezintă chipurile celor mai importanți membri ai breslei din anul 1806. Aici, nu doar numele lor sunt înscrise, ci și portretele lor transpuse cu măiestrie de mâinile pricepute ale artiștilor vremii.
Parteneriatul dintre Muzeul Țării Făgărașului, Muzeul Municipiului București și Primăria Comunei Beclean marchează un moment de reîntoarcere către rădăcinile acestui meșteșug, cu o expoziție unică dedicată Breaslei Tăbăcarilor Făgărășeni. Acest eveniment special sărbătorește cei 380 de ani de la înființarea breaslei, un răstimp în care arta tăbăcarilor a evoluat și a contribuit la dezvoltarea culturală a regiunii.

Detalii

Începe:
26 august
Se termină:
31 decembrie
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=815954050320914&set=a.794989742417345

Organizatori

Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”
Muzeul Municipiului București

Loc de desfășurare

Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”
Piaţa Mihai Viteazul nr. 1
Făgăraș, Brașov 505200 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare