Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Foto-expoziția „Fructe” – în perioada iulie – septembrie 2019, la Muzeul Brăilei „Carol I” – Sectia de Științe ale Naturii (Parcul Monument)

23 iulie, 2019 - 14 septembrie, 2019

În perioada iulie-septembrie 2019, la Muzeul Brăilei „Carol I” – Sectia de Științe ale Naturii – va fi deschisă foto-expoziția „Fructe”. Expoziția își propune să prezinte publicului o mică parte din marea diversitate a fructelor dar și informații privind sistematica, modul în care se formează un fruct, structura acestuia sau principalele categorii de fructe. Astfel, vizitatorii vor descoperi că fructele există într-o mare varietate de tipuri, respectiv: fructe simple, care pot fi uscate (cariopsă, achenă, păstaie, capsulă, alună, ghindă, samară, nucă, nuculă etc.) și cărnoase (bacă, drupă, poamă etc.), fructe compuse (con, glomerulă, siconă etc.), fructe multiple (poliachenă, polidrupă etc.), fructe false (pseudobacă, pseudodrupă etc.) ș.a.
Nu este ușor lucru a defini un fruct. Pentru omul obișnuit, fructul reprezintă o structură aromatică dulce, suculentă sau cărnoasă, în interiorul căreia se află semințele. Dar, din punct de vedere botanic, fructul este definit ca un bob, o capsulă, păstaie sau oricealtă formațiune vegetală cu înveliș mai mult sau mai puțin cărnos care se dezvoltă dintr-o floare și care adăpostește una sau mai multe semințe. Este, practic, ovarul copt al unei plante cu flori. După polenizare, ovarul începe să se dezvolte, să crescă în dimensiuni, petalele florii cad iar ovulele se transformă în semințe. Procesul de creștere al fructului durează până când sămânța ajunge la maturitate. Desigur, fiecare fruct se dezvoltă diferit, în funcție de familia din care face parte. Unele fructe se dezvoltă dintr-un singur ovar și o floare, altele din mai multe ovare ale aceleiași flori, iar unele din mai multe ovare, cu mai multe flori, adunate laolaltă.
După ce au ajuns la maturitate, fructele și semințele se răspândesc cu ajutorul unor factori naturali (vânt, apă, păsări, animale) sau prin intermediul omului. Semințele germineazăatunci când condițiile naturale sunt prielnice, dând naștere mai apoi la noi plante, asigurând astfel perpetuarea speciilor.
Forma fructelor respectă, în general, forma ovarului din care au luat naștere, putând fi globuloasă, ovoidală, sferică, alungită, semilunară, conică, piriformă etc. Mărimea fructelor variază în limite foarte mari: de la câțiva milimetri (ex. Orchidaceae) la câțiva centimetri lungime (aprox. 50 cm laCitrullus vulgaris (pepene verde) sau 1,5 m lungime și 10 cm lățime – păstaia de Entada rheedii); greutatea variază de la câteva zeci de miligrame până la zeci de kilograme; culoarea fructelor este verde înainte de coacere, iar la maturitate prezintă diferite culori, în funcție de specie.
Deși, la prima vedere, tematica acestei expoziții pare a fi ușor banală, putem spune că, pe lângă informațiile deja cunoscute de către publicul larg cu privire la binecunoscutele fructe, lucruri interesante pot fi descoperite și anume: faptul că merele, perele, gutuile, fragii sau goji fac parte din categoria „fructelor false”; banana este o bacă și face parte din aceeași categorie cu fructele de cafea, avocado, tomatele, strugurii sau pepenii etc.; „semințele” de floarea soarelui sau boabele de cereale sunt de fapt fructele care înglobează semințele respectivelor plante etc.
Vă așteptăm cu drag!

Dr. Nicolae Onea, şef Secţia Ştiinţele Naturii

Details

Start:
23 iulie, 2019
End:
14 septembrie, 2019
Event Category:

Organizer

Muzeul Brăilei „Carol I”

Venue

Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția de Științele Naturii
Șoseaua Parcului nr. 15
Brăila, Brăila 810296 Romania
+ Google Map