Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Frumuşeni: conferinţă de presă cu tema ŞANTIERUL ARHEOLOGIC MĂNĂSTIREA BIZERE (comuna Frumuşeni, judeţul Arad)

31 August, 2009

Situl arheologic Mănăstirea Bizere (comuna Frumuşeni, judeţul Arad)

Luni, 31 august, ora 11.00

Complexul Muzeal Arad vă invită să participaţi la conferinţa de presă cu tema ŞANTIERUL ARHEOLOGIC MĂNĂSTIREA BIZERE (comuna Frumuşeni, judeţul Arad). În cadrul conferinţei de presă vor fi prezentate rezultatele campaniei arheologice desfăşurate în acest an de către Complexul Muzeal Arad la situl arheologic Mănăstirea Bizere. Cercetările s-au desfăşurat în colaborare cu Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj, reprezentat de dr. Adrian Andrei Rusu – responsabil ştiinţific, Ileana Burnichioiu – istoric de artă (Universitatea Alba Iulia) şi Muzeul Banatului Timişoara.

Campania arheologică 2009 a Complexului Muzeal Arad se desfăşoară şi în acest an pe mai multe situri arheologice din judeţul Arad, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Arad.

Conferinţa de presă va avea loc la Situl arheologic Mănăstirea Bizere (comuna Frumuşeni, judeţul Arad, luni, 31 august, ora 11.00.

Plecarea spre sit: de la Consiliul Judeţean Arad (noul sediu este pe strada

Corneliu Coposu), luni, 31 august, ora 10.30.

 

Cercetările arheologice, care au demarat în anul 2001 au relevat palatal abaţial, cimitirul iar în anul 2003 au fost descoperite mozaicurile din biserica mănăstirii – de tradiţie bizantină şi romanică (asemănătoare cu cele descoperite în nordul Italiei la Aquileea).

Situl arheologic Frumuşeni Mănăstirea Bizere, se află la 1.5 km nord-est de localitatea Frumuşeni şi la 12 km est de Arad, în lunca Mureşului, pe malul stâng al Mureşului, în locul numit “Fântâna turcului”.

 

În anul 1183 a fost atestată pentru prima dată abaţia care avea hramul Sfintei Fecioare Maria, pentru ca la sfârşitul secolului al XII-lea mănăstirea Bizere să funcţioneze ca lăcaş benedictin, aflat sub patronaj regal. Abaţia controla transportul de sare pe râul Mureş.

În secolul al XIII-lea mănăstirea cu un număr de 23 călugări, avea un venit anual de 4000 bolovani de sare (produs greu de procurat în acele timpuri).

Din secolul al XIV-lea mănăstirea benedictină a cunoscut o constantă decădere, iar la 1557 (după invazia turcească în părţile Aradului şi datorită Reformei religioase), mănăstirea nu mai era consemnată ca fiind funcţională.

27 august 2009

Stoenescu Adelina,

Departamentul de Relaţii Publice a Complexului Muzeal Arad

Prezentarea muzeului în evidenţa CIMEC

Details

Date:
31 August, 2009
Event Categories:
,
Event Tags:
, , ,

Organizer

Complexul Muzeal Arad
View Organizer Website

Venue

Rezervația arheologică Mănăstirea Bizere – Arad
Frumușeni, Arad Romania + Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.