Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Frumuşeni: SĂRBĂTOARE LA BIZERE

5 September, 2009 - 6 September, 2009

SĂRBĂTOARE LA BIZERE

„Mănăstirea Bizere” Frumuşeni

 

 

Situl arheologic „Mănăstirea Bizere” Frumuşeni, judeţul Arad

Sâmbătă, 05 septembrie 2009, ora. 18.00

Duminică, 06 septembrie 2009, ora 17.00

 

 

Consiliul Judeţean Arad, Primăria Comunei Frumuşeni, Centrul Cultural Judeţean Arad şi Complexul Muzeal Arad organizează şi în acest an un nou eveniment dedicat sitului arheologic „Mănăstirea Bizere” (comuna Frumuşeni, judeţul Arad). SĂRBĂTOARE LA BIZERE se va desfăşura, la situl arheologic de la Frumuşeni, sâmbătă, 05 septembrie, începând cu ora 18.00 şi duminică, 06 septembrie, începând cu ora 17.00. La eveniment vor participa autorităţile judeţului, reprezentate de Nicolae Ioţcu – preşedintele CJA şi Adrian Ţolea – vicepreşedintele CJA şi autorităţile locale din comuna Frumuşeni.

 

Situl arheologic „Mănăstirea Frumuşeni” este situat într-o arie protejată, datorită demersului iniţiat de Consiliul Judeţean Arad, Primăria Comunei Frumuşeni şi Complexul Muzeal Arad în anul 2008, când situl a devenit rezervaţie arheologică. Astfel, situl arheologic „Mănăstirea Bizere”, este nu doar o zonă cu potenţial arheologic, ci şi turistic, fiind unic în judeţul Arad şi în vestul ţării.

PROGRAM:

Sâmbătă, 5 septembrie

18.00 – Deschiderea oficială a manifestărilor

18.30 – Vizitarea rezervaţiei arheologice cu prezentarea rezultatelor campaniei 2009

18.45 – Concert PAULA

HABAR

21.00 – Proiecţie film documentar “Frumuşeni – Mănăstirea Bizere. 2009”

21.30 – Serbare câmpenească

 

Duminică, 6 septembrie

17.00 – Concert de muzică medievală NOMEN EST OMEN

18.30 – Spectacol folcloric Orchestra RAPSODIA

Solişti: Gabi Gheorghe, Aura Bonchiş, Ioan Luguzan, Ciprian Zopota, Marina Lei

 

În interiorul rezervaţiei arheologice, se organizează ghidaje tematice, grădiniţă arheologică, stand de tir cu arcul, manej hipic, proiecţii multimedia, jocuri de lumini, expoziţie de bostani sculptaţi. Va funcţiona un stand de carte şi suveniruri.

 

Programul activităţilor din rezervaţie:

sâmbătă, 05 septembrie, orele 18.00 – 21.00

duminică, 06 septembrie, orele 10.00 – 21.00

 

Căi de acces:

· dinspre Arad sau Lipova pe DJ 682 până la intersecţia situată între localităţile Frumuşeni şi Aluniş; spre sit pe drumul forestier, urmând indicatorul „Mănăstirea Bizere”

 

Organizatorii asigură transportul la situl arheologic de la Frumuşeni pentru reprezentanţii mass-media. Plecare: duminică, 06 septembrie, ora 17.30, de la Consiliul Judeţean Arad (noul sediu este pe strada Corneliu Coposu).

Istoric sit arheologic

Situl arheologic Frumuşeni Mănăstirea Bizere, se află la 1.5 km nord-est de localitatea Frumuşeni şi la 12 km est de Arad, în lunca Mureşului, pe malul stâng al Mureşului, în locul numit “Fântâna turcului”.

În anul 1183 a fost atestată pentru prima dată abaţia care avea hramul Sfintei Fecioare Maria, pentru ca la sfârşitul secolului al XII-lea mănăstirea Bizere să funcţioneze ca lăcaş benedictin, aflat sub patronaj regal. Abaţia controla transportul de sare pe râul Mureş.

În secolul al XIII-lea mănăstirea cu un număr de 23 călugări, avea un venit anual de 4000 bolovani de sare (produs greu de procurat în acele timpuri).

Din secolul al XIV-lea mănăstirea benedictină a cunoscut o constantă decădere, iar în 1557, după invazia turcească în părţile Aradului, mănăstirea nu mai era consemnată ca fiind funcţională.

Cercetare arheologică

Cercetările arheologice, care au demarat în anul 2001 au relevat palatal abaţial, cimitirul iar în anul 2003 au fost descoperite mozaicurile din biserica mănăstirii – de tradiţie bizantină şi romanică, unice în România şi Sud-Estul Europei.

În 2009 arheologii au continuat investigaţiile arheologice de la Bizere, în paralel desfăşurându-se conservarea preventivă in situ a mozaicurilor şi realizarea primelor reconstituiri virtuale a unor părţi din mănăstire: capela funerară, turnul-fântână, porticul claustrului şi curtea interioară cu fântână.

02 septembrie 2009

Stoenescu Adelina,

Departamentul de Relaţii Publice a Complexului Muzeal Arad

Office: +4 0257 281847
pr@museumarad.ro
www.museumarad.ro
Complexul Muzeal Arad
este membru fondator al
Retelei Nationale a Muzeelor din Romania
www.muzee.org

Prezentarea muzeului în evidenţa CIMEC

Details

Start:
5 September, 2009
End:
6 September, 2009
Event Categories:
, ,
Event Tags:
, , ,

Organizer

Complexul Muzeal Arad
View Organizer Website

Venue

Rezervația arheologică Mănăstirea Bizere – Arad
Frumușeni, Arad Romania + Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.