Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Galaţi: Exponatul lunii aprilie 2023 la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” | UN OPAIȚ MONOLYCHNIS DIN COLECȚIA DR. ALEXANDRU NESTOR MĂCELLARIU (SEC. II-III p. Chr)

3 aprilie - 30 aprilie

Exponatul lunii aprilie 2023 – UN OPAIȚ MONOLYCHNIS DIN COLECȚIA DR. ALEXANDRU NESTOR MĂCELLARIU (SEC. II-III p. Chr)
Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea”, instituție subordonată Consiliului Județean Galați, vă propune pentru luna aprilie 2023 miniexpoziția UN OPAIȚ MONOLYCHNIS DIN COLECȚIA DR. ALEXANDRU NESTOR MĂCELLARIU (SEC. II-III p. Chr), organizată de muzeograf dr. Tudor Mandache.
Exponatul lunii aprilie provine din colecția dr. Alexandru Nestor Măcellariu și are următoarele caracteristici:
Dimensiuni: L: 16 cm; D bază: 6,8 cm; D max: 11,8 cm; H: 5,1 cm; H toartă: 7,6 cm, D gurii de alimentare: 0,9 cm; D orificiu ardere: 1 cm.
Tehnică/material: tipar, pastă de bună calitate, brun cărămizie, acoperit cu barbotină brun-cărămizie.
Descriere/decor: Opaiț întreg, bine conservat, cu corpul circular, biconvex în secțiune, cu ciocul cordiform și cu discul concav. Prezintă o bordură teșită. Discul este delimitat de un cerc proeminent decorat cu diverse figuri umane și animaliere: centra, în jurul orificiului de alimentare se află un ochi, iar de jur împrejurul acestuia, radiar, există șapte reprezentări figurative. Pe primul plan se află un arc cu săgeată, urmat de un luptător în ipostază de fandare spre dreapta cu piciorul stâng îndoit din genunchi. Acesta ține în mâna dreaptă o spadă în poziție orizontală, cu vârful sprijinit în podul palmei stângi. Se mai regăsește un pumnal (pugio) care străpunge ochiul de sus; un iepure în poziție ghemuită, cu urechile lăsate pe spate. Un pește sau un phallus; un șarpe încolăcit, registrul decorativ încheindu-se cu un vultur cu aripile desfăcute sau scorpion.
Exponatul lunii aprilie va poate fi admirat la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, Secţia Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea nr. 2BIS (vizavi de Biserica Greacă), timp de o lună, în perioada 05.04.2023 – 30.04.2023.

Organizator

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați
str. Al. I. Cuza, nr. 80
Galați, Galați 800216 Romania
+ Hartă Google