Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Galaţi: Exponatul lunii mai 2022 la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” | Un fragment de inscripție elenistică descoperit la Tirighina-Bărboși

2 May - 31 May

Exponatul lunii:

Un fragment de inscripție elenistică descoperit la Tirighina-Bărboși
Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, vă invită să admirați exponatul lunii mai 2022: ”Un fragment de inscripție elenistică descoperit la Tirighina-Bărboși”, proiect realizat de muzeograf dr. Tudor Mandache.
Cu prilejul săpăturilor arheologice desfășurate în anul 1983, în cetățuia getică de pe înălțimea Tirighina de la Barboși-Galați, într-un mic spațiu nederanjat din locuința L1N, ultimul nivel a cetățuii D-3, la adâncime de 2,20m, a fost găsit un fragment de marmură cu inscripție.
Acest bun cultural a intrat în colecția Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” în anul 2010, fiind donată de către descoperitorul său, arheologul Silviu Sanie (Institutul de Arheologie Iași). Fragmentul de marmură de foarte bună calitate (L. 16.6 cm; l. medie 5.7 – 5.9 cm; gr. max. 9.2 cm) păstrează grupuri de litere incizate (h. 0.67 – 1.27 cm) din şase rânduri ale unei inscripţii greceşti.
Încadrarea cronologică cea mai târzie ar plasa fragmentul de marmură cu inscripţie într-o perioada anterioară existenţei cetăţuii getice de pe înălţimea Tirighina, eventual la începutul fiinţării ei, mai exact în perioada elenistică.
O traducere clară a textului nu poate fi decât presupusă, dar putem spune că textul se referă la un basileus (rege) și un polis (oraș) al cărui nume începe cu LY, posibil Lysimacheia. Prezenţa vocabulei θερει (vară sau recoltă) sugerează faptul că textul menționa unele probleme ale coloniilor grecești cu alte populații. Acest fapt ar permite eventual apropierea textului inscripţiei din care a făcut parte micul fragment de unele monumente epigrafice de tipul arhicunoscutului decret în onoarea lui Agathocles fiul lui Antiphilos, descoperit inclusiv la Histria.
În legătură cu neobişnuita prezenţă a fragmentului de inscripţie în cetăţuia de la Bărboși ar putea fi emise mai multe ipoteze, care trebuie, totuși, să fie confirmate prin cercetări ulterioare. Cert este că această descoperire, deocamdată singulară într-o aşezare getică, este de mare interes. (muzeograf dr. Tudor Mandache)
Exponatul va putea fi vizionat până la sfârșitul lunii mai 2022, la Secția Lapidarium, str. Maior Iancu Fotea nr. 2 bis (vizavi de Biserica Greacă).

Organizer

Muzeul de Istorie “Paul Păltănea” Galați
View Organizer Website

Venue

Lapidarium, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galați
str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2
Galați, Galați 800017 Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.