Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Galaţi: Exponatul lunii septembrie 2022 la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” | PIEPTENI PENTRU LÂNĂ SAU CÂNEPĂ

1 septembrie, 2022 - 30 septembrie, 2022

Mini-expoziția lunii septembrie: PIEPTENI PENTRU LANA SAU CANEPA
Luna septembrie aduce la Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Galați, mini-expoziția PIEPTENI PENTRU LÂNĂ SAU CÂNEPĂ, organizată de muzeograf lonela-Daniela Antohe.
în cadrul mini-expoziției, vizitatorii vor avea ocazia să cunoască mai multe despre ocupațiile tradiționale practicate pe teritoriul țării noastre și vor putea să vadă două obiecte folosite în meșteșugul țesutului, cu o valoare muzeistică deosebită, care fac parte din patrimoniului Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galați.
Au forma unor lopățele cu dinții lungi din fier încastrați în lemn. Registrul decorativ este alcătuit din motive astrale – stele și motive geometrice: romburi, linii în zig-zag, orizontale, verticale. Pieptenii se așezau unul lângă celălalt, cu dinții în sus, fiind fixați pe pământ, pe un scaun sau pe o laviță. Se lua apoi câte un mănunchi de lână sau cânepă, jumătatea dinspre vârf era înfășurată în jurul unei mâini, iar cealaltă jumătate se trecea ușor prin dinții de fier, alegându-se astfel fuiorul. Fibrele mai scurte care rămâneau în piepteni erau selecționate în continuare, până la epuizarea mănunchiului (muzeograf lonela-Daniela Antohe).
Mini-expoziția PIEPTENI PENTRU LANA SAU CANEPA va rămâne deschisă timp de o lună și poate fi vizitată la Secția Lapidarium a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galați, str. Maior lancu Fotea nr. 2 Bis (vizavi de Biserica Greacă).

Details

Start:
1 septembrie, 2022
End:
30 septembrie, 2022
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=206013135114744&id=100071181769314

Organizer

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați
View Organizer Website

Venue

Lapidarium, secţie a Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galați
str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2
Galați, Galați 800017 Romania
+ Google Map