Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Galați: Expoziția Sacru și profan sau 5 secole de gravură europeană la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos

6 mai, 2022 - 20 mai, 2022

Premieră expozițională la Galați
Expoziția Sacru și profan sau 5 secole de gravură europeană
Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos deschide vineri, 6 mai 2022 la ora 14:00, expoziția Sacru și Profan în gravura europeană a secolelor XV-XIX, colecția George Șerban, curator: dr. Alexandru Chituță. Expoziția organizată în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal și Asociația culturală pictor Octavian Smigelschi aduce în fața publicului aproximativ 100 de lucrări grafice realizate de cei mai cunoscuți artiști ai lumii: Durer, Rubens, Da Vinci, Titian, Rembrandt, Piranesi, Van Dyck, Teniers, Veronese, Goltzius, Goya, Velasquez, Callot, Boucher ș.a. din colecția av. George Șerban.
Dr. Alexandru Constantin Chituță, de la Muzeul Național Brueknthal, curatorul expoziției a declarat: ”Venim la Galați la invitația generoasă a Pr. Cons. Cosmin Ilie, directorul Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian cu o expoziție extrardinară de gravură europeană din colecția av. George Șerban din București. Demersul expozițional început în anul 2021 prin expoziția aniversară 3 secole Brukenthal, 3 secole de gravură europeană, se îmbogățește la Galați cu o expoziție ce acoperă jumătate de mileniu de artă și frumos din perioada secolelor XV-XIX, acoperind întreg arealul artistic European. Este prima expoziție organizată în România și printre singurele din Europa centrală dintr-o colecție privată care aduce în fața publicului cei mai importanți artiști europeni.”
Din suitele religioase ale lui Da Vinci și ale refaeliților expoziția continuă lumea artistică italiană prin mărturiile arheologice și arhitecturale realizate de Piranesi. Germania deschide perspectivele pentru formulele compoziționale medievale și pentru interesul anecdotic și prin expresivitatea accentuată a figurilor biblive, în special a scenelor apocaliptice, cum întâlnim în cazul graficii lui Dürer. Cei mai importanți artiști hispanici Velasquez și Goya sunt prezenți prin lucrările lor de grafică care aduc o importantă valoare stilistică în mediul european. Pasiunea pentru realitatea îmbrăcată în rafinament prin realizarea unei monumentale compoziții o întâlnim în Țările de Jos, prin exemplul lui Rembrandt și Rubens, dar și prin operele elevilor și discipolilor, ca de exemplu Anton van Dyck. Lumea de basm a peisajelor, și aplecarea către narativ, în bună tradiție neerlandeză o vom întâlni la Jan Bruegel. Condițiile materiale, sociale și morale vor deveni o formă de expresie importantă în cazul artiștilor olandezi. Influențele centrelor de cultură din epocă, în special Roma și Veneția se întâlnesc în reprezentanții gravurii franceze care simt nevoia unei întoarceri în antichitate, dar reușim să abordăm și problematica frumoaselor portrete și a interesului pentru instantaneu, pentru scheme compoziționale inedite, cum ar fi în cazul lui Callot. Anglia ne aduce în prim plan lucrările semnate de Hogarth.
Înaltpreasfințitul Părinte Casian al Dunării de Jos a declarat: ”Prezenta expoziție și catalogul aferent al unor din cele mai reprezentative gravuri, ale nu mai puţin celebrilor artişti şi gravori din Europa occidentală, îndeosebi în timpul Renaşterii până spre modernitate (secolele XV – XIX) intitulat: „Sacru şi profan în arta europeană” este fără îndoială, un act de cultură, un punct de referinţă în manifestările muzeistice, dar şi o chemare la o reflecţie nu doar de admiraţie, ci într-un cadru tot european, însă răsăritean bizantin adică ortodox la o necesară aprofundare a sensului lăuntric, purificator şi transfigurator prin intermediu artei, în general. Când spunem aceasta, ne referim la vocaţia artistului în a descătuşa diafanul din opacitatea materiei ca atare. „Zidind iubire, urcăm în icoană”, arată Mitropolitul Antonie. Felicităm iniţiatorul acestui simpozion expoziţie de gravuri ale Renaşterii Dl Av. George Şerban înţelept şi necesar pe calea luminoasă a frumuseţii care va salva lumea. De asemenea pe dl Dr. Alexandru Chituţă pentru a ne fi identificat gazde bune la Muzeul Istoriei Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, în acest luminos şi pascal demers!”
Va așteptăm cu drag la eveniment!

Details

Start:
6 mai, 2022
End:
20 mai, 2022
Event Category:
Website:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=5375958395769594&id=889193674446111

Organizers

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos
Muzeul Național Brukenthal – Sibiu

Venue

Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos – Galați
Str. Domnească nr. 141
Galați, Galați 800163 Romania
+ Google Map
View Venue Website