Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Galaţi: “Lumea colecționarilor de natură” la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”

3 martie, 2021 - 31 martie, 2021

❗️❗️❗️ EXPOZIȚIE NOUĂ ❗️❗️❗️ LUMEA COLECȚIONARILOR DE NATURĂ 🐦🕷🔬🌿
Începând cu data de 3 martie 2021, Secția Muzeu din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi deschide o nouă expoziție pentru public, intitulată “Lumea colecționarilor de natură”, manifestare care își propune să prezinte publicului aspecte inedite din activitatea specifică entomologiei (ramură a biologiei ce se ocupă cu studiul insectelor) precum și metodele de studiere a păsărilor și etapele procesului de împăiere și naturalizare a păsărilor (taxidermia).
Instrumentarul de lucru specific domeniului Entomologie este expus pentru prima data în cadrul muzeului. In cadrul expozitiei pot fi observate instrumente specifice folosite de catre entomologi la oclectarea insectelor terestre. Studiul insectelor în laborator implică o serie de instrumente de lucru, precum: ace entomologice, de diferite marimi, utilizate pentru înțeparea insectelor, prese pentru etalarea aripilor fluturilor, microscop pentru studiul detaliilor sau al insectelor de mici dimensiuni și determinatoare. Acestea din urmă sunt cărți de specialitate utilizate de către entomologi în vederea identificării precise a speciilor de insecte. Munca unui entomolog în cadrul muzeului se finalizează cu întocmirea de colecții știintifice, păstrate în insectare și utilizate ca material expozițional în cadrul expozițiilor temporare tematice, precum și ca material didactic în cadrul proiectelor educaționale.
În ceea ce privește studiile de ecologie a păsărilor, acestea cuprind în majoritatea lor trei etape principale: de teren, de laborator și de prelucrare, respectiv interpretare a datelor. Studierea păsărilor se poate realiza prin mai multe metode: observații ornitologice, recunoașterea păsărilor după cântece și inelarea păsărilor sălbatice. Inelarea păsărilor implică capturarea și marcarea păsărilor cu inele metalice și/sau color. Aceste inele sunt poziționate în cele mai multe cazuri pe picior, dar în cazul unor specii se pun pe gât (cum este cazul gâștelor, lebedelor, lișițelor) sau pe aripi la unele specii de păsări răpitoare. Este o metodă non-invazivă, nu provoacă disconfort sau vătămare de niciun fel păsărilor. Metoda capturii și inelării păsărilor sălbatice poate fi efectuată numai de către personal specializat. Formarea specialiştilor este realizată de către Centrala Ornitologică Română (COR), înființată în anul 1939 și care funcționează în continuare după aceleași principii de la înființarea ei. Datele referitoare la Centrala Ornitologică Română au fost puse la dispozitie de domnul dr. biolog Gabriel Chișamera.
Inelarea păsărilor sălbatice este în primul rând o metodă eficientă de studiu a migrației, dar în timp s-au obținut date extrem de importante şi despre biologia, ecologia, fiziologia acestora. Totodată se pot obține informații privind locurile de iernare, cuibărit, mișcările sezoniere între bazinele acvatice, longevitatea etc., informații ce ajută la conservarea speciei. Important de reţinut: În România este interzisă capturarea, manipularea și inelarea păsărilor sălbatice fără o licență (permis) valabilă, emisă de către Centrala Ornitologică Română. Anual, inelatorii din România, sub coordonarea COR, inelează în jur de 30.000 de păsări, în cadrul taberelor de inelare, a proiectelor de cercetare și de conservare sau a studiilor doctorale.

Detalii

Începe:
3 martie, 2021
Se termină:
31 martie, 2021
Categorie Eveniment:

Organizator

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” – Galați
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răzvan Angheluță” – Galați
Str. Regiment 11 Siret nr. 6A
Galați, Galați 800340 Romania
+ Hartă Google