Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Goleşti: atelierului de încondeiat ouă Joii Mari

1 martie @ 12:47 EET

Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti, instituţie finanţată de Consiliul Judeţean Argeş, organizează, în data de 17 aprilie 2014, începând cu orele 1100, în parcul Goleştilor, ediţia a VIII-a a atelierului de încondeiat ouă Joii Mari.

Încondeierea ouălor este un obicei străvechi în tradiţia românească. Ouăle încondeiate sunt o dovadă vie a datinilor, credinţelor şi tradiţiilor pascale, reprezentând un element inedit al spiritualităţii româneşti.

În Joii Mari, femeile vopsesc ouă: cele roşii se numesc merişoare, iar cele cu modele, de la o zonă la alta, poartă denumirea de ouă împistrite, încondeiate, scrise, picate (cu ceară), muncite sau chinuite, primul ou încondeiat sau de încercare fiind numit cearcă.

La eveniment vor participa copii şi elevi de la şcoli generale din Piteşti, Câmpulung şi Ştefăneşti, însoţiţi de cadre didactice. Aceştia vor fi iniţiaţi în tainele încondeierii ouălor, sub îndrumarea creatoarei populare Liliana Bursuc, din Galeş – Argeş.

Instituţia noastră va oferi participanţilor vopsele, ceară de albine şi condeie, iar colecţia de ouă încondeiate a Muzeului Goleşti va constitui sursa de inspiraţie pentru creaţia micilor ucenici.

Sărbători pascale fericite!

Director general,

Dr. Filofteia Pally

Să aveţi o zi frumoasă !

Biroul de presă al Muzeului Goleşti

Detalii

Dată:
1 martie, 2024
Oră:
12:47 - 12:48 EET
Categorie Eveniment:
Etichete Eveniment:
,