- This event has passed.
Goleşti: expoziţia temporară Cloşca cu puii de aur, tezaurul de la Pietroasa
1 martie, 2012 - 1 iunie, 2012
Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii – Goleşti, instituţie finanţată de Consiliul Judeţean Argeş, organizează, în colaborare cu Muzeul Judeţean Buzău, în perioada 1 martie – 1 iunie 2012, în Salonul de Iarnă al Conacului Goleşti, expoziţia temporară Cloşca cu puii de aur, tezaurul de la Pietroasa.
Pe 25 martie 1837, în ziua de Buna Vestire, doi ţărani din Pietroasa Mică, pietrari de ocazie, au descoperit pe terasa înaltă a Gârlei Urgoaia, sub marginea platoului Via Ardelenilor, celebrul şi râvnitul tezaur din Europa: vestita Cloşcă cu puii de aur. Tezaurul Cloşca cu puii de aur este cel mai mare tezaur din aur şi pietre preţioase descoperit, până în 1922, când a fost găsit mormântul lui Tutankamon.
În decursul timpului, tezaurul a avut un periplu dramatic, fiind furat de mai multe ori şi, parţial, distrus, majoritatea celor implicaţi având parte de moarte violentă. Tezaurul a fost restaurat, parţial, de Paul Telge din Berlin, bijutierul Casei de Habsburg şi apropiat al Casei de Hohenzolern a României. După incendiul din 1884, Cloşca cu puii de aur a fost depusă într-o casă de bani la Casa de Economii şi Consemnaţiuni. Doi ani mai târziu, în 1886, tezaurul este transportat la Berlin, unde Paul Telge îl restaurează ultima dată, dându-i forma şi aspectul actual. Cu acea ocazie, restauratorul face patru copii după fiecare piesă din tezaur, turnate dintr-un aliaj foarte apropiat cu aurul, care nu-şi schimbă, în timp, culoarea, aspectul şi forma.
Astăzi, Cloşca cu puii de aur se află în Sala Tezaur a Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti. Din tezaurul compus, iniţial, din 22 de piese, autorităţile au putut recupera doar 12, în greutate totală de aproape 20 kg. Una dintre cele 4 replici realizate de celebrul bijutier al Casei de Habsburg va putea fi admirată la Muzeul Goleşti.
Vernisajul expoziţiei va fi joi, 1 martie 2012, la orele 1000 .
Vă aşteptăm !
Director general,
Dr. Filofteia Pally