Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

Golești: Expoziția „Viața și activitatea savantului Hermann Oberth, a cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu”, la Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești.

13 martie - 30 aprilie

Muzeul Național al Aviației Române – Secția Istorie și Muzeografie Rachete și Cercetări Spațiale „Hermann Oberth”, Mediaș, prezintă Expoziția „Viața și activitatea savantului Hermann Oberth, a cosmonautului Dumitru-Dorin Prunariu”, la sediul Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Golești.
Expoziția poate fi văzută în Secția de Istorie a Goleștilor, în perioada 13 martie – 30 aprilie 2025 și va fi deschisă oficial joi, 13 martie 2025, de la ora 1400.
Hermann Oberth s-a născut pe 25 iunie 1894 la Sibiu. Încă din copilărie, a fost fascinat de ideea zborului în spațiu, fiind inspirat de lucrările lui Jules Verne. Studiile sale de fizică și matematică în Germania l-au condus către realizări care aveau să revoluționeze domeniul rachetelor.
Cea mai importantă lucrare a sa, „Racheta în spațiul interplanetar” (1923), a pus bazele teoretice ale astronauticii moderne. Oberth a demonstrat științific posibilitatea construirii rachetelor capabile să depășească gravitația terestră, influențând direct dezvoltarea tehnologiilor care au dus la explorarea spațiului. A fost mentorul unor specialiști precum Wernher von Braun, care mai târziu a contribuit la programul spațial al NASA.
Moștenirea lui Oberth în lumea științifică este imensă: el a fost unul dintre fondatorii astronauticii moderne, iar ideile sale au stat la baza primelor zboruri spațiale. Fără teoriile și experimentele sale, explorarea cosmosului nu ar fi fost posibilă atât de repede.
Dumitru-Dorin Prunariu s-a născut pe 27 septembrie 1952 la Brașov și a devenit o figură emblematică a explorării spațiale românești. A studiat ingineria aerospațială la Universitatea Politehnica din București și, datorită performanțelor sale, a fost selectat în 1978 în programul „Intercosmos”, dezvoltat de Uniunea Sovietică pentru statele partenere.
Pe 14 mai 1981, la bordul navei Soiuz 40, Prunariu a devenit primul român care a ajuns în spațiu. Misiunea sa, desfășurată pe stația orbitală Saliut 6, a durat aproape 8 zile și a inclus experimente științifice privind radiațiile cosmice și efectele microgravitației asupra organismului uman.
După întoarcerea pe Pământ, Prunariu a continuat să promoveze explorarea spațială, fiind activ în cadrul Agenției Spațiale Române și al Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extraatmosferic. Moștenirea sa constă nu doar în contribuțiile științifice, ci și în eforturile sale de a educa și inspira noile generații.
Hermann Oberth și Dumitru-Dorin Prunariu sunt exemple de excelență în știință și explorare. Oberth a oferit viziunea teoretică a zborului spațial, iar Prunariu a demonstrat că visele pot deveni realitate prin muncă și determinare. Ei sunt surse de inspirație pentru tinerii pasionați de știință, arătând că prin curaj, inteligență și perseverență, chiar și cele mai ambițioase visuri pot fi realizate.
✍️ Dan Ramf – Secția Istorie și Muzeografie Rachete și Cercetări Spațiale „Hermann Oberth”, Mediaș
📷 Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești

Detalii

Începe:
13 martie
Se termină:
30 aprilie
Categorie Eveniment:
Site web:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1242575811208581&set=a.498851418914361

Organizatori

Muzeul Viticulturii și Pomiculturii – Golești
Muzeul Național al Aviației Române – București

Loc de desfășurare

Muzeul Viticulturii și Pomiculturii – Golești
Str. Banu Radu Golescu, Golești
Ștefănești, Argeș 117717 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare