Loading Events
 
 
  • This event has passed.

Hârlău: manifestarea interactivă „Ceramică neagră de Poiana – Deleni. Trecut și prezent”

CERAMICĂ NEAGRĂ DE POIANA DELENI. TRECUT ȘI PREZENT

Manifestare interactivă

22 septembrie 2012

         

Sambătă, 22 septembrie 2012, de la ora 11.00, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași Muzeul Etnografic al Moldovei, Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Național Iași, Primăria comunei Deleni, organizează la Muzeul Viei și Vinului Hârlău, manifestarea interactivă „Ceramică neagră de Poiana Deleni. Trecut și prezent”.

Acțiunea face parte din suita evenimentelor dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului. În România, Zilele Europene ale Patrimoniului sunt organizate sub egida Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, tema din acest an fiind „Meșteșuguri tradiționale contribuția acestora la conservarea patrimoniului cultural”.

Muzeul Viei și Vinului din Hârlău va fi cu această ocazie, gazdă primitoare pentru toți cei care vor dori să cunoască tainele ceramicii negre dintr-un vechi centru de olărit, Poiana-Deleni. Meșterul olar Gheorghe Andrei va familiariza copiii din Hârlău și din satele învecinate cu universul magic al formelor ceramice, prin intermediul demonstrațiilor cu roata olarului. Lăptărețe, oale de sarmale, chiupuri, căni și ulcioare pentru vin, moșoaice, aflate în expoziția organizată cu acest prilej, vor fi modele pentru copii, în încercarea de a-i iniția în tainele olăritului, meșteșug  practicat în satul Poieni, comuna Deleni, de secole. Ceramica neagră din această zona este caracterizată de prezența picturii albe pe vase, realizată prin încrustare cu pastă de var, tehnică ce va putea fi exersată de copii, sub îndrumarea meșterului Gheorghe Andrei, a ucenicilor săi și a muzeografilor.

Expoziția, ce cuprinde obiecte din patrimoniul Muzeului Etnografic al Moldovei, precum și alte momente speciale, vor fi prezentate de muzeografii Paul Iancu și Ovidiu Focșa.

Vă așteptăm, sâmbătă, 22 septembrie 2012, de la ora 11.00, la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău, accesul publicului fiind gratuit în această zi.

 

 

Director General, Dr. Lăcrămioara Stratulat

Biroul Relații Publice, Dr. Tamilia Marin

Organizer

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași
View Organizer Website

Venue

Muzeul Viei și Vinului – Hârlău – Complexul Muzeal Național “Moldova”
Hârlău,Iași705100Romania+ Google Map
View Venue Website

No Comments

    Leave a Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *