- This event has passed.
Hârşova: Ziua porţilor deschise
7 august, 2010
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa împreună cu Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei Bucureşti organizează, sâmbătă 7 august 2010, la Hârşova, a XI-a ediţie a manifestării ZIUA PORŢILOR DESCHISE.
Acţiunea din acest an se desfăşoară sub genericul „ARHEOLOGIA ŞI CRIZA-S.O.S MONUMENTELE ISTORICE”. Programul cuprinde cu începere de la orele 10,00 vizitarea Muzeului Carsium şi a şantierelor de la aşezarea neolitică şi de la cetatea romana, romano-bizantină şi medievală de la Hârşova. Sunt invitate oficialităţi locale, reprezentanţi ai instituţiilor judeţene, Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, locuitorii oraşului. La ora 14,00 se va organiza o dezbatere care are ca obiectiv să identifice forme şi modalităţi de valorificare a uriaşului potenţial de care dispune patrimoniu istoric şi arheologic din Hârşova.
Acest tip de manifestare s-a organizat, pentru prima data pe şantierele arheologice din România, chiar la Hârşova. În fiecare an a fost supusă dezbaterii publice o temă precisă. Ediţia precedentă, jubiliară, a fost dedicată aniversării unei jumătăţi de secol de la descoperirea aşezării neolitice şi a şapte decenii de la primele săpături arheologice din cetate. În anul 2008 manifestarea s-a concentrat asupra necesităţii atragerii tineretului spre cunoaşterea istoriei locale. Ediţia 2006 a fost transmisă şi vizionată, în noutate absolută în România, pe internet, on-line.
Organizarea unui astfel de gen de deschidere faţă de comunitatea locală a fost posibilă, aici, la Hârşova, deoarece instituţiile organizatoare au beneficiat de-a lungul timpului de sprijinul autorităţilor locale şi centrale. Prin stăruinţa arheologilor au fost puse la dispoziţia comunităţii locale, sub diferite forme, piese de mare valoare cunoscute din punct de vedere ştiinţific pe plan naţional şi internaţional precum şi descoperiri ce aşteaptă să fie valorificate şi transformate în surse de dezvoltare durabilă.
Graţie cercetărilor arheologice, Hîrşova are un sit internet in trei limbi, română, franceză si engleză, intr-o prestigioasa colectie de situri ale patrimoniului mondial a Ministerului Culturii şi Comunicării din Franţa, alături de peştera cu picturi rupestre de la Lascaux (de exemplu), cu peste 700.000 de vizitatori până în prezent. Descoperirile de aici au făcut obiectul admiraţiei a zeci de mii de iubitori ai frumosului şi arheologiei în Europa (Suedia, Elveţia, Franţa, Anglia, Germania) şi SUA datorită expoziţiilor prezentate în aceste ţări. De-a lungul anilor la cercetările arheologice de aici au participat sute de studenţi din diferite centre universitare din România (Tîrgovişte, Constanţa, Bucureşti, Iaşi, Suceava) dar si din mai multe ţări precum Franţa, Anglia, Germania, SUA, Japonia.
Actuala ediţie este dedicată identificării problemelor cu care se confruntă cercetarea arheologică dar şi protecţiei monumentelor în actualele momente de criză. Arheologii îndeamnă populaţia oraşului să manifeste înţelegere şi toleranţă faţă de aceste mărturii unice ale civilizaţiei multimilenare umane: istoria trebuie păstrată şi transmisă mai departe! Moştenirea înaintaşilor este principala zestre la care trebuie să adăugăm contribuţia noastră! Astfel, prin cunoaşterea şi punerea în valoare a acestei uriaşe bogăţii Hârşova îşi va putea construi un viitor prosper! Autorităţile locale sunt rugate să acorde în continuare sprijinul colectivelor de cercetători şi să adopte o atitudine mai fermă faţă de intervenţiile neautorizate asupra monumentelor.
De la Hârşova, prin intermediul acestei manifestări, dorim să transmitem un mesaj întregii societăţi: criza nu trebuie să fie resimţită de monumentele istorice! Nu se mai pot concepe planuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe seama unui domeniu sacrificat deja de mai bine de jumătate de secol! Ceea ce economisim aici, astăzi, ne va costa, mâine, infinit mai mult!
-Relaţii suplimentare- Constantin Nicolae, tel. 0740233060; e-mail nicolaeconstantin@yahoo.com
Prezentarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie în Ghidul muzeelor de la CIMEC
Prezentarea Muzeului Național de Istorie a României în Ghidul muzeelor de la CIMEC