Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Iași: expoziția „Niccolo Livaditi și epoca sa (1832-1858)””

18 May, 2012 - 30 June, 2012

 

EXPOZIŢIANICCOLO LIVADITI ŞI EPOCA SA (1832-1858)”

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Artă și Muzeul de Istorie a Moldovei – vă invită la vernisajul expoziției „Niccolo Livaditi și epoca sa (1832-1858)”, ce va avea loc vineri, 18 mai 2012, orele 17.00, la Muzeul Unirii, str. Lăpuşneanu 14.

Expoziţia reuneşte 26 de portrete din colecţiile Muzeului de Artă din Iaşi, Muzeului Naţional de Artă a României din Bucureşti, Muzeului de Artă din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, Muzeului Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” şi Muzeului Literaturii Române Iaşi.

Anul acesta se împlinesc 180 de ani de la stabilirea la Iaşi a pictorului italian Niccolo Livaditi, cel care avea să devină portretistul favorit al societăţii moldoveneşti. De-a lungul carierei, acesta a zugrăvit numeroase chipuri de dregători, cucoane, cărturari, negustori, din timpul domniilor lui Mihail Sturdza şi Grigore Alexandru Ghica. Cele mai multe dintre acestea nu au mai fost expuse până acum, aflându-se la prima lor întâlnire cu publicul.

Pictorul Niccolo Livaditi este cel care a introdus în arta plastică de la noi portretul de familie, în care soţii apar alături de copiii lor.

În aceste „cadre pictate” este surprinsă o societate în plină tranziţie, de la modelele orientale spre modele occidentale: se perindă cucoane cu rochii biedermeier, gătite cu bucle „englezeşti”, alături de boieri înveşmântaţi în anteriu şi giubea; tineri purtând redingote apusene („bonjururi”), ofiţeri şi demnitari în noile uniforme, împodobite cu decoraţii otomane şi ruseşti. Aceste portrete sunt excelente documente pentru studiul mentalităţilor, dar şi pentru istoria modei. Dincolo de aceasta, se constată interesul pictorului pentru pătrunderea firii personajelor, pentru expresivitatea portretelor. În portretele realizate de Livaditi apar şi personalităţi ale epocii, precum logofătul Alecu Ghica şi fiul său, domnitorul Grigore Al. Ghica, hatmanul Teodor Balş, logofătul Iorgu Ghica, aga Iancu Manu, Vasile Alecsandri tatăl şi fiul, juristul Gh. Mârzescu, chirurgul Lockmann, actorul Matei Millo.

Multe dintre portretele lui Livaditi sunt lucrări de dimensiuni mici şi mijlocii, menite să fie expuse în intimitatea unui salon de altădată. De aici şi ideea de a prezenta aceste chipuri zugrăvite nu într-o expunere neutră, ci alături de piese de artă decorativă, mobilier, porţelan, argintarie, specifice epocii, care să evoce micul univers al saloanelor de la jumătatea secolului al XIX-lea.

Expoziţia va putea fi vizitată până la 30 iunie 2012.

Director General, Dr. Lăcrămioara Stratulat

Șef Birou Relații Publice, Dr. Tamilia Marin

 

Cu stima,

Gabriela Lazar

Biroul Relatii Publice

CMN MOLDOVA Iasi

Details

Start:
18 May, 2012
End:
30 June, 2012
Event Category:
Event Tags:
, , ,

Venue

Piața Unirii Iași
Iași, Iași Romania

Organizer

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași
View Organizer Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.