Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Iași: Memorie, jertfă și înălțare – Expoziție Mihai Cotovanu

26 noiembrie, 2018 - 20 decembrie, 2018

Memorie, jertfă și înălțare

Pașii merg în destin prin locuri și fapte, despre care nu cugetăm. De ce ?… La vârsta de cinci ani, în zilele mohorâte de vară, când bătrânii opriți de ploaie din lucru aveau timp să povestească, păstrând şi durerea-n suflet, datorită dramelor trăite în cele două Războaie Mondiale, ascultându-i, vorbele lor deveneau imagini vii in minte mea, din timpul luptelor la care au participat. Acești bătrâni, împroprietăriți după primul război mondial, s-au așezat pe pământurile primite și au întemeiat un sat nou, Avântu, din județul Iași, pe locul unui sit neolitic, care în al doilea Război Mondial a despărțit linia de front dintre ruși și nemți. După război muniția neexplodată a făcut zeci de victime, la care am fost martor până la vârsta adolescenței. Astfel am reușit să cunosc oameni simpli, care au obținut pământul prin jerfă, pe care l-au prețuit și muncit privindu-l ca pe un lucru sfânt. Aceste sentimente care au rămas în subconștient m-au împins să fiu atras de peisajele citadine ce au păstrat amprenta trecutului, vorbind în tăcere de fiecare dată când pictam un peisaj care mă atrăgea, clădirile vechi fiind mărturia tăcută care ușor, ușor, dispar sub ruine.


Orașul Iași s-a transformat și se transformă și nu putem să uităm când Regele Ferdinand și Regina Maria au fost printre soldații care s-au simțit înălțați și îmbărbătați pentru jertfa supremă, luptând pentru fiecare petic de pământ, pentru că li s-a promis pământ. Astfel s-a putut opri și revoluția bolșevică care mocnea în România și s-a putut înfăptui Marea Unire.
Tablourile care vor fi expuse la Muzeul Municipal Iași, în perioada 26 noiembrie – 20 decembrie sunt ca o evocare a trecutului prin lumină, culoare și sentimente, o cronică în imaginea acestui timp și spațiu, în care Regele Ferdinand, Regina Maria și Nicolae Iorga vă vor întâmpina la această expoziție din tablourile pictate.

Vernisajul va fi marți, 27 noiembrie 2018, orele 17:00, la Muzeul Municipal din Iaşi şi va fi prezentat de profesorul universitar dr. Mihai Dorin. Invitați de onoare: prof. universitar dr. Trăian D. Stănciulescu și poeta Shanti Nilaya.

Details

Start:
26 noiembrie, 2018
End:
20 decembrie, 2018
Event Category:

Organizer

Muzeul Municipal Iași
View Organizer Website

Venue

Muzeul Municipal Iași
str. Zmeu nr 3
Iași, Iași Romania
+ Google Map
View Venue Website