Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Iaşi: Expoziţia “Destine întrerupte. 70 de ani de la Pogromul din Iaşi”

27 June, 2011 - 5 August, 2011

Expoziţia ”Destine întrerupte. 70 de ani de la Pogromul din Iaşi”

27 iunie – 5 august 2011

 

În cadrul programului dedicat comemorării a 70 de ani de la Pogromul din Iaşi, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” din Bucureşti şi Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi anunţă vernisajul expoziţiei ”Destine întrerupte. 70 de ani de la Pogromul din Iaşi”, care va avea loc luni, 27 iunie 2011, ora 17.00, la Muzeul Unirii.

Conceptul expoziţional vizează evidențierea suferințelor victimelor acelor atrocități, mai ales ale victimelor copii, precum și prezentarea artefactelor descoperite în groapa comună din Pădurea Vulturi, Popricani, pe parcursul investigaţiei arheologice care a avut loc în noiembrie 2010.

Astfel, se doreşte valorificarea, într-o manieră inedită a fotografiilor, documentelor şi mărturiilor privind Pogromul de la Iaşi, alături de obiectele descoperite la Popricani, expuse pentru prima dată publicului. Printre exponate se regăsesc obiecte din patrimoniul Arhivelor Naţionale ale României, Direcţiei Judeţene Iaşi a Arhivelor Naţionale, Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi Comunității Evreilor din Iaşi.

Evenimentul se înscrie în ciclul de manifestări intitulat “70 de ani de la Pogromul din Iaşi”, organizat pe 27 şi 28 iunie 2011 de către Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” în parteneriat cu Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Complexul Muzeal Naţional „Moldova”, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România, Consiliul Judeţean Iaşi, Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi, Primăria Municipiului Iaşi, Centrul Cultural German Iaşi, Galeriile de artă DANA.

La vernisaj vor fi prezenți Ambasadorul Statului Israel la București, Ambasadorul Republicii Cehe la București, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, un reprezentant al Ambasadei Germaniei la București, reprezentanți ai Guvernului României și Președinției României, reprezentanți ai Administrației locale și ai Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, președintele Federației Comunităților Evreiești din România, precum și prestigioși cercetători în domeniul de referință, istorici și sociologi din România și străinătate.

Programul include:

Luni, 27 iunie

ora 09.30 – Ceremonie de comemorare la cimitirele evreieşti din Podu Iloaiei şi Târgu Frumos

ora 17.00 – Vernisajul expoziţiei “Destine întrerupte. 70 de ani de la Pogromul de la Iaşi“, la Muzeul Unirii

ora 18.15 – Vernisajul expoziţiei de pictură “Cum a fost posibil?”, la Galeriile de artă Dana

Marţi, 28 iunie

ora 09.30 – Traseu comemorativ în oraşul Iaşi

ora 15.30 – Masa rotundă cu tema Pogromul de la Iaşi la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Sala Senat

ora 20.00 – Proiecţie de filme: “Călătoria lui Gruber”, de Radu Gabrea şi “Duminica neagră” de Mihnea Chelariu, la Casa de Cultură ”Mihai Ursache” din Parcul Copou.

Elisabeth Ungureanu

Reprezentant în teritoriu

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel

Dr. Lăcrămioara Stratulat

Director General

Complex Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi

Details

Start:
27 June, 2011
End:
5 August, 2011
Event Category:
Event Tags:
,

Organizer

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași
View Organizer Website

Venue

Complexul Muzeal Național “Moldova” – Iași
Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1
Iași, Iași 700028 Romania
+ Google Map
View Venue Website