Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Iași: Expoziția Acasă: trei prieteni prezintă o parte din culisele unei prietenii celebre: Topîrceanu – un „chiriaș grăbit”, Sadoveanu – „tovarășul de pușcă” al lui George Topîrceanu și Otilia Cazimir – „poeta sufletelor simple”, 15-20 ianuarie 2023

15 ianuarie, 2023 - 20 ianuarie, 2023

Viața i-a pus deseori alături pe George Topîrceanu, Mihail Sadoveanu și Otilia Cazimir, fie în casele prietenilor comuni, fie la redacția revistei „Viața Românească”, și de multe ori pe ulițele Iașiului.

Expoziția Acasă: trei prieteni prezintă o parte din culisele unei prietenii celebre: Topîrceanu – un „chiriaș grăbit”, Sadoveanu – „tovarășul de pușcă” al lui George Topîrceanu și Otilia Cazimir – „poeta sufletelor simple”. Ea propune un periplu care începe în dealul Copoului, acasă la Mihail Sadoveanu, și continuă pe str. Ralet nr. 7, „o uliță liniștită, cu castani pe amândouă trotuarele”, într-o „căsuță cu antreu”, ca mai apoi să coboare în mahalaua Otiliei Cazimir, într-o „căsuță albă”.

Expoziția cu genericul Acasă: trei prieteni cuprinde obiecte personale care scot în evidență momente din viața particulară a celor trei scriitori: vânătoare, exerciții de tir, plimbări, anii de război, momente care au contribuit la conturarea definitivă a personalității lor și a vieții literare ieșene. Concret, la muzeele dedicate scriitorilor omonimi vor putea fi admirate câte două obiecte personale, astfel: la Muzeul „Mihail Sadoveanu” – un aparat de fotografiat care a aparținut lui George Topîrceanu și o fotografie cu cei trei prieteni scriitori, la Muzeul „George Topîrceanu” – o armă a lui Mihail Sadoveanu însoțită de o fotografie în care apare Topîrceanu în ipostaza de vânător, iar la Muzeul „Otilia Cazimir” – o scrisoare trimisă poetei de George Topîrceanu aflat în prizonierat și tabachera lucrată de poetul-soldat.

Curatoriată de muzeografele Lăcrămioara Agrigoroaiei și Ana Honcu, expoziția-traseu literar poate fi vizitată în perioada 15-20 ianuarie 2023, fiind organizată cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Poveștile prieteniei celor trei pot fi aflate la Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Muzeul „George Topîrceanu” și Muzeul „Otilia Cazimir”, fiecare muzeu în parte dezvăluind diferite aspecte ce vor fascina vizitatorii.

Details

Start:
15 ianuarie, 2023
End:
20 ianuarie, 2023
Event Category:
Website:
https://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/expozitii/acasa-trei-prieteni/

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – Iași
View Organizer Website

Venue

Muzeul „Mihail Sadoveanu”
Aleea Mihail Sadoveanu nr. 12
Iași, 700489 Romania
+ Google Map
View Venue Website