Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Iași: Expoziția comemorativă foto-documentară IN MEMORIAM HENRI COANDĂ-50 de ani, 16 decembrie 2022 – 28 februarie 2023

16 decembrie, 2022 - 28 februarie, 2023

Expoziția comemorativă foto-documentară

IN MEMORIAM HENRI COANDĂ-50 de ani

Anul 2022 marchează jumătate de secol de la decesul savantului român Henri Coandă, inventatorul și creatorul care a revoluționat industria aeronautică la începutul secolului XX.

Memoria marelui savant este omagiată de Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași prin intermediul expoziției comemorative foto-documentare „IN MEMORIAM HENRI COANDĂ – 50 de ani de la trecerea în eternitate”.

Vernisajul va avea loc vineri 16 decembrie 2022, ora 12.00 la Palatul Culturii, în spațiul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”. Curatorul expoziției este muzeograf Teodora-Camelia Cristofor. Invitat va fi ing. Mircea Frunză de la Fundația „Institutul Român de Inventică Iași” (IRIS).

Evenimentul include și lansarea albumului „HENRI COANDĂ – TRIUMFUL OMULUI ZBURĂTOR”, autori Teodora-Camelia Cristofor și Cătălin Hriban, Editura Palatul Culturii, 2022.

Inginer aeronautic, pionier al aviației, specialist în aerodinamică și mecanica fluidelor, academician, inventator, Henri Coandă este spiritul inovativ ale cărui viață și activitate vor rămâne posterității prin contribuția sa fundamentală adusă în special aviației, dar și în alte domenii științifice. Descoperitor al fenomenului care îi poartă numele, „efectul Coandă”, cu numeroase aplicații în tehnică, „părintele aviației reactive” este autorul a 250 de invenții, certificate prin 700 de brevete înregistrate în mai multe țări. Numele lui Henri Coandă este legat de Palatul Culturii din Iaşi prin contribuția unică adusă de savant la ornamentarea interioară a unor săli din această clădire cu materialul denumit „bois-ciment”, care imită perfect culoarea şi forma lemnului de stejar. În 1967 i se acordă titlul de Doctor Honoris Causa al Institutului Politehnic din București. Din 1969, Henri Coandă revine definitiv în România, unde își va petrece ultimii ani din viață.

Henri Coandă moare la 25 noiembrie 1972, după o viață dăruită științei și tehnicii, manifestată la nivel universal prin creația sa nemuritoare.

Expoziția comemorativă este deschisă pentru vizitare în perioada 16 decembrie 2022 – 28 februarie 2023, de marți până duminică, în intervalul orar 10.00-17.00 (ora 16.30, ultimul bilet) la Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”.

 

Manager interimar,

Drd. Valentina Druțu

Şef Secție Relaţii Publice,

Dr. Coralia Costaş

 

Detalii

Începe:
16 decembrie, 2022
Se termină:
28 februarie
Eveniment Categories:
,

Organizator

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” – Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași
Piaţa Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1
Iași, Iași 700028 Romania
+ Hartă Google
Vezi site-ul web Loc de desfășurare