Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Iași: expoziția „Istorie în Documente – Ipsilanții” la Galeriile de Artă ale Municipiului Iași „Dan Hatmanu” – Pasaj Sfânta Vineri

13 decembrie, 2021 - 31 decembrie, 2021

Asociatia DAR Development este partenerul Asociației Patrimoniu Artă și Cultură pentru Tineret –Sucursala Iași, în realizarea proiectului multidisciplinar:„Iași – Semne și semnificații”, cofinanțat de Primăria Municipiului Iași prin programul anual de finanțare a proiectelor societății civile.
Primele două activități ale proiectului sunt lansarea volumului „Istorie în Documente – Ipsilanții” realizată de dr. Claudiu- Victor Turcitu și vernisarea expoziției cu același nume.
Evenimentul de lansare va avea loc Luni, 13 decembrie, 2021, la ora 17:00 la Galeriile de Artă ale Municipiului Iași „Dan Hatmanu” – Pasaj Sfânta Vineri, secție Muzeului Municipal „Regina Maria”, partener în proiect.
Dr. Claudiu Victor Turcitu conduce Departamentul de Arhivă Medievală Fonduri Personale și Colecții de la sediul central al Arhivelor Naționale din București și în realizarea lucrării s-a bucurat de suportul acestui colectiv și în special a mai tinerilor săi colegi : Laura Ghermec și Cristian Morogan, la care se adaugă aportul colegilor arhiviști de la Iași, care au cooperat la identificarea și transmiterea documente.
Importanța acestei lansări pentru lumea arhivistică este subliniată și de prezența la această lansare a directorului General al Arhivelor Naționale ale României, dr. Cristian Anița.
Din ansamblul celor 13 familii ai căror reprezentanți au ocupat tronurile Moldovei și Țării Românești cunoscuți sub denumirea de „fanarioți”, răscrucea veacurilor al XVIII-lea și al XIX-lea este marcată de reprezentații unei familii care, potrivit tradiției, își trage originea din provincia Trapezunt din Nordul Asiei Mici, mai precis, din localitatea Ipsala (Ypsala), de unde, se pare, își trage si numele: Ipsilanti.
Lucrarea și expoziția au ca scop creionarea tabloului de familie al Ipsilanților, desigur, nu putea lipsi, reflectat documentar, chipul unui reprezentant al acestei familii- Alexandru Ipsilanti Eteristul- care, în urmă cu două veacuri, a deschis drumul mișcării de emancipare a poporului grec.
Volumul apare sub egida Grupului editorial DAR Publishing, care a început în urmă cu câțiva ani colaborarea cu dr. Claudiu –Victor Turcitu, astfel au fost prezentate aici la Iași în „Anul Brâncoveanu”, documente din cancelaria lui Constantin Brâncoveanu apoi în 2015 prima ilustrare a „epocii fanariote” cu membri familiei Mavrocordat.
Pe lângă semnificația istorică a acestor domnii, prin ilustrarea ornamentației din materialul arhivistic care ne revelează aspecte ale evoluției cancelariei domnești, publicul va lua contact cu semne de o importanță aparte. Despre această ornamentație simbolică ne va vorbi dna. Alexandra Brutaru, manager de proiect, istoric de artă.
Evenimentul va putea fi urmarit pe pagina de Facebook a Muzeului Municipal „Regina Maria”, pe pagina Asociației PACT: https://www.facebook.com/Asociatia-PACT-Tineret-666747417036697, și pe pagina Asociației DAR DEVELOPMENT, partener în proiect https://www.facebook.com/darassociation.

Detalii

Începe:
13 decembrie, 2021
Se termină:
31 decembrie, 2021
Eveniment Categories:
,

Organizator

Muzeul Municipal Iași
Vezi site-ul web Organizator

Loc de desfășurare

Galeriile de Artă ale Municipiului Iași „Dan Hatmanu” – Pasaj Sfânta Vineri
Anastasie Panu
Iași, Iași
+ Hartă Google