Loading Events

« All Events

Iași: Expoziția „LUCRURI CARE DOR. Povești și amintiri ale unor familii transnaționale” 12 mai – 17 iulie 2022

12 May - 17 July

Expoziția „LUCRURI CARE DOR.

Povești și amintiri ale unor familii transnaționale

           

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi și Centrul Cultural German Iaşi  vă invită să vizitaţi, în perioada 12 mai – 17 iulie 2022, expoziția „LUCRURI CARE DOR. Povești și amintiri ale unor familii transnaționale”, un proiect expoziţional realizat de spațiul de creație din Berlin ’ și curatoriat de Malve Lippmann (Germania).

Vernisajul va avea loc joi, 12 mai 2022, ora 12.00, la Palatul Culturii, Muzeul de Istorie a Moldovei.

Bazată pe documentare, expoziția urmărește impactul migraţiei forței de muncă asupra noţiunilor de maternitate şi familie, din perspectiva unor lucrătoare migrante şi a copiilor lăsaţi în urmă. Pornind de la experienţele unor familii transnaţionale din prezent şi din trecut, instalația împletește povești emoționante și obiecte marcante pentru viața acestora.

La nivel global, migraţia forței de muncă creează noi modele ale familiei transnaţionale, care în ciuda distanţelor geografice se străduiește să menţină contactul între membri. În perioada acordurilor de angajare din anii ’60, mulţi părinţi au fost nevoiţi să-şi lase copiii în urmă, deoarece orele de muncă făceau imposibilă îngrijirea lor. În zilele noastre, lucrătorii migranţi din Europa de Est sunt cei care, în marea lor majoritate, îşi neglijează familiile pentru oportunitatea unor câștiguri în ţări mai dezvoltate.

Cum se redefinește relaţia dintre părinţi şi copii acum, când cadourile sau sprijinul financiar iau locul experienţelor trăite împreună? Când apropierea fizică rămâne în spatele unor aplicații precum Skype sau WhatsApp? Ce impact au toate acestea asupra copiilor şi părinţilor? „LUCRURI CARE DOR” redă atitudini legate de aceste teme, pornind de la anii ’60 şi până în prezent.

’ (în limba turcă: aruncă o privire) este o organizație non-profit și un spațiu independent de artă contemporană cu sediul în Berlin, care își concentrează activitatea în jurul narativelor transnaționale, a migrației, mobilității globale și a dimensiunilor estetice ale acestora.

Expoziția „LUCRURI CARE DOR. Povești și amintiri ale unor familii transnaționale” va putea fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, în perioada 12 mai – 17 iulie 2022, de marţi până duminică, între orele 10.00 și 17.00.

Acest proiect realizat de bi`bak Berlin este prezentat la Iași de Centrul Cultural German și Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, cu sprijinul Goethe-Institut. Conceptul şi regia artistică sunt semnate de Malve Lippmann și Can Sungu (bi’bak Berlin).

 

Vă așteptăm cu drag!

 

 

 

Manager Interimar,

Drd. Valentina Druțu

       Şef Secție Relaţii Publice,

Dr. Coralia Costaş

Details

Start:
12 May
End:
17 July
Event Category:

Organizer

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași
View Organizer Website

Venue

Complexul Muzeal Național “Moldova” – Iași
Piața Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 1
Iași, Iași 700028 Romania
+ Google Map
View Venue Website

Leave a Reply

Your email address will not be published.