Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Iași: Livada comunitară urbană, 11 septembrie 2021, intervalul orar 10:00 – 14:00 Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”

11 September, 2021

11 septembrie 2021, intervalul orar 10:00 – 14:00
Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”

În condițiile actualei crize sanitare, sociale și climatice, zonele urbane au nevoie de o transformare rapidă prin implementarea unor proiecte care oferă soluții holistice de contracarare a problemelor de sănătate, sociale și de mediu. Reînverzirea orașelor și înființarea grădinilor urbane comunitare sunt cele mai simple și la îndemână soluții pentru a face față provocărilor cu care ne confruntăm.

Actiunea Comunitara Tineretului ACT (grup informal de inițiativă și acțiune locală) va implementa un proiect de amenajare a unei livezi comunitare urbane, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, care va pune la dispoziție livada din spate, parte din spațiul Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, pentru desfășurarea activităților și evenimentele specifice proiectului.

Proiectul „Livada comunitară urbană” va fi realizat cu scopul de a oferi locuitorilor din cartierele Tineretului și Văcărești un spațiu în care pot desfășura împreună activități plăcute, educative și specifice unei vieți comunitare sănătoase.

Activitățile și evenimentele propuse vizează trei componente:

1. Componenta practică: amenajarea unor straturi înălțate pentru a planta plante aromatice, repopularea cu copaci și arbuști fructiferi, încurajarea florei spontane locale și a plantelor sălbatice comestibile; îngrijirea spațiului verde, a pomilor și arborilor din spațiul pus la dispoziție; amenajarea unui loc de compostare a resturilor vegetale din livadă și a resturilor vegetale provenite din consumul alimentar al beneficiarilor din proiect (prin înscriere).

2. Componenta civică: consolidarea nucleului de Actiunea Comunitara Tineretului prin demararea unui proiect comun; crearea oportunităților de interacțiune directă între locuitorii din Tineretului și Văcărești în jurul unor obiective comune de ameliorare a vieții în cartier.

3. Componenta de educație: conștientizarea importanței reducerii risipei și a generării de deșeuri; dobândirea de cunoștințe și abilități legate de: grădinărit urban, reciclare și de producerea locală de pământ / humus necesar activității de grădinărit, cunoștințe și abilități care ar putea deveni o parte „normală” în cotidianul generațiilor viitoare; conștientizare importanței sănătății mediului, inclusiv în oraș, pentru sănătatea noastră, prin grija pentru fiecare colț de verdeață, fie în balcon, grădina blocului, casă, parc sau mai nou grădinile comunitare.

Proiectul este implementat de grupul de inițiativă Actiunea Comunitara Tineretului (ACT), susținut prin Programul “Inclusiv în Cartier”, inițiat de Fundația Comunitară București și finanțat de Banca Transilvania. Partener instituțional Muzeul Naţional al Literaturii Române

Activitățile au loc în perioada septembrie 2021 – aprilie 2022, cu posiblitate de prelungire pe o perioadă mai lungă sau chiar nedeterminată, odată ce proiectul devine adoptat de comunitatea de proximitate, cu susținerea ACT și MNLR.

Mai multe detalii despre primul eveniment, aici.

Details

Date:
11 September, 2021
Event Category:

Organizer

Muzeul Național al Literaturii Române – Iași
View Organizer Website

Venue

Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” – Muzeul Național al Literaturii Române – București
Str. Mărțișor nr. 26,
București, București 041242 Romania
+ Google Map

Leave a Reply

Your email address will not be published.